Home / За жената / Детето / Как да възпитате в детето правилно отношение към парите?

Как да възпитате в детето правилно отношение към парите?

Парите дават на хората – както на децата така и на възрастните, възможности да взимат решения. Ранното запознаване на децата с парите и мотивирането им да се научат да вземат решения и да пестят ще им помогне да взимат правилни финансови решения, когато пораснат за по-пълноценен живот и дори, за по-добро здраве, благодарение на финансовата стабилност. Специалистите съветват да подхождате внимателно към този въпрос. Следвайте няколко практични съвета за запознаване на детето с понятието и възможностите на парите.

 
Научете детето да пести още от малко1. Запознайте детето с пари скоро след като се научи да брои. Давайте прости примери на детето за да му обясните какво са парите и го окуражавайте да ви задава въпроси.
 
2. Често дискутирайте с подрастващите малчугани стойността на парите и тяхната роля в живота и ценностите на човека – давайте примери и съвети как да спестяват, как да увеличават спестяванията си и как да харчат разумно. Ранното възпитание на тази тема ще помогне на децата да разберат същността на парите и да имат правилно отношение към тях, съобразено с вашите семейни ценности и разбирания
 
3. Помагайте на детето да разбира разликата между „искам” и „нуждая се”. Това ще помогне на малкия член на семейството ви да взима решения, които понякога ще противоречат на това, което иска.
 
4. Научете детето да си поставя цели и да ги постига – например, ако малчуганът иска скъпа играчка, окуражете го да спестява за нея. Удовлетворението от постигнатата цел, от осъществения план и от играчката ще бъде многократно по-голямо в сравнение с варианта да я купите веднага, щом то е казало, че я иска.
 
5. Покажете му  предимствата на спестяването пред неразумното харчене – важно е какъв пример ще му дадете в тази насока. Някои родители прилагат различни подходи за да окуражат малките в спестяване, като добавят лихва към спестените пари. 
 
6. Когато започне да ходи на училище, научете го да следи разходите и спестяванията си, като ги записва по организиран начин. Това е един от най-полезните навици, свързани с пари, които ще послужат на децата, когато пораснат. В началото, предложете вие да записвате разходите на малчугана, като той ви диктува и напомня какво да напишете. 
 
7. Един от най-ефикасните начини да научите детето за стойността на парите е да пазарувате заедно. Отделете малка сума, с която малките ще решат какво да се купи. По този начин те трябва да вземат решения в реални условия, сред море от изкушения, но с ограничен бюджет.
 
8. Когато е достатъчно голямо, оставяйте го все по-често да взима решения как да похарчи парите си. 
 
9. Говорете често с малчуганите за ползите и негативите от заемане на пари и даване на пари на заем. 
 
10. Говорете за пари и семейния бюджет заедно цялото семейство. Взимайте заедно решението за семейните почивки и за организиране на празници.
loading...

Един коментар

  1. Буду знать, благодарю за информацию. Гигрома коленного сустава Дона

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*