Home / Народна медицина / Хомеопатия / Основни принципи в хомеопатията

Основни принципи в хомеопатията

   Традиционната медицина все още гледа скептично на лечението с хомеопатия. Факт е обаче, че все повече хора използват хомеопатични средства и търсят алтернатива на химията и лекарствата.

Какво представлява хомеопатията? 

   С помощта на определени вещества (силно разредени) хомеопатите лекуват не симптомите на болестта, а целия организъм. Хомеопатичните лекарства и нужната дозировка се подбират индивидуално за всеки отделен случай. По време на приема им обикновено не се препоръчва употребата на кафе и мента, защото те могат да спрат действието на лекарството. Не бива да пушите, да дъвчете дъвка или да пиете вода малко преди и малко след като сте приели лекарството.

   Хомеопатията възниква още през 18 век и почива на два основни принципа:

   Принципи в хомеопатията Подобното се лекува с подобно. След като се определи болестта, хомеопатът изписва за лечението й вещество, което, в здравия организъм, предизвиква реакции, подобни на симптомите й.

   Лекарствата винаги са с ниска дозировка. Според Самуел Ханеман – създателят на хомеопатията – процесът на динамизация запазва лечебните свойства на веществата при много ниски дозировки. Той смята, че по-ниската доза има по-ефикасен ефект.

От какви вещества се приготвят хомеопатичните лекарства?

   Използват се повече от 200 вещества с растителен и животински произход, а също и минерали и соли, които се разреждат 1:100. Означението за броя разреждания, което ще видите на етикета на всяко хомеопатично лекарство, е CH (центезимал по Ханеман) със съответната цифра пред него.

Може ли да се самолекувам с хомеопатия?

   Самолечението никога не е добра идея. По-добре е да потърсите специалист хомеопат, който ще ви направи хомеопатично интервю, т.е. ще ви разпита за всички ваши физически и психически оплаквания, и след това ще ви предпише лекарство. Спомнете си принципа, на който действат хомеопатичните лекарства. Те карат имунната ви система да разпознава в тях патогена, който е причинил болестта и да създава антитела. Затова по-добре е да не си правите експерименти. Ако търсите алтернатива на традиционната медицина, то непременно се обърнете към дипломиран лекар – хомеопат.

loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*