Home / Любопитно / Полезно / Храната за очите трябва да се подбира внимателно

Храната за очите трябва да се подбира внимателно

Установено е, че хората, които пушат или пият, имат по-голяма нужда от витамин А, тъй като алкохолът изчерпва съществуващия в тялото, а тютюнът пречи на усвояването му. Затова е полезно да се избегне пушенето и да се намали консумацията на спиртни напитки. Яжте храни, богати на витамин А, и така не само ще поддържате добро зрение, но и ще подобрите състоянието на други важни органи и системи в тялото.
 
Хранителните продукти, които са от съществено значение за поддържане на доброто здраве на очите, са:
 

Подбирайте внимателно храната сиПлодове и зеленчуци: Портокали, ягоди, грейпфрут, папая, зелени чушки, домати, спанак, броколи, праскови и моркови. Плодовете и зеленчуците са добър източник на витамин C и затова са важни за здравето на нашите очи.
 
Тъмно-листни зеленчуци и жълти плодове: Тъмно-листните зеленчуци са добър източник на бета-каротин. Те също са източник на лутеин и зеаксантин. Оранжево и жълто оцветените плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин и витамин А.
 
Бадеми, слънчогледови семки, яйца и фъстъци: Витамин Е може да бъде получен чрез консумацията на бадеми, фъстъци, яйца и слънчогледови семки. Той е от огромно значение за здравето на ретината и кръвоносните съдове.
 
Чесън и куркума: Антиоксидантите в чесъна са полезни за предотвратяване на катаракта, както показват предварителните проучвания. Куркумата съдържа антиоксиданта куркумин, за който е установено, че предотвратява катаракта при плъхове.
 
В допълнение към пресните плодове и зеленчуци има няколко лечебни растения, които са известни, че са полезни за здравето на очите:
 
Гинко билоба: Това растение е известно с това, че подобрява притока на кръв към ретината и защитава нервните клетки. Също така гинко билоба е мощен антиоксидант. Според предварителните проучвания екстракт от него подобрява състоянието на пациенти с глаукома.
 
Очанка (Euphrasia officials): Тази билка е била използвана за лечение на очите в продължение на векове. От нея се изготвят чайове, капки за очи и тинктури.
 
Зелен чай (Camellia Sinensis): Този чай съдържа антиоксиданти, които защитават организма от свободните радикали, които са отговорни за много заболявания, включително катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*