Home / Народна медицина / Лечебни билки / Германски билкари препоръчват тази билка за лечение на разширени вени

Германски билкари препоръчват тази билка за лечение на разширени вени

Гинко билоба помага и на пациенти с Алцхаймер

Дърветата гинко билоба достигат до 37 м на височина и до 1,2 м в диаметър.

Женските дървета са леко заострени към върха като пирамида, а мъжките са с по-широка корона.

Кората на декоративното гинко е груба, с цепнатини, а цветът й може да бъде от пепеляв до тъмнокафяв.

Листата са с характерна ветрилообразна форма и с дълга дръжка. През пролетта са яркозелени, а през есента – златистожълти. Понякога са необходими цели 30 години, преди дървото да започне да цъфти.

Гинко билоба е двудомно растение, като мъжките и женските цветове цъфтят на отделни дървета. Цветовете израстват поединично от пазвата на листа.

Женските цветове разцъфват на върха на клон без листа. Плодовете са жълти, с формата на слива, и имат неприятна миризма. Те съдържат ядливи семки, които се продават свободно по пазарите на азиатските страни.

Най-вероятно дълголетието на гинко се дължи отчасти на неговата устойчивост на болести, замърсяване на въздуха и поражения от насекоми.

Гинко билоба

Гинко билоба

Дърветата гинко билоба са част от растителността в парковете на много градски райони по света.

Милиони дървета гинко се отглеждат в плантации в Съединените щати, Франция, Южна Корея и Япония, заради лечебните свойства на листата им. След като се наберат се изнасят главно в Европа за фармацевтична преработка.

Изследователи в Германия, работещи с пациенти с леки или по-тежки поражения от болестта на Алцхаймер, свързват употребата на гинко с подобрения при определени когнитивни тестове.

А според френско проучване от 2003 г. употребата на хранителни добавки с гинко дават възможност за забавяне или предотвратяване на развитието на болестта на Алцхаймер.

Германските билкари препоръчват приемане на екстракта за лечение на язви по краката. В по-големи дози се използва за лечение на варикозно разширени вени.

В Европа гинко билоба широко се препоръчва за лечение на исхемичен инсулт. Екстрактът от изсушени листа може да предотврати и хеморагичен инсулт, като подсилва капилярите в тялото.

При проучвания на пациенти с атеросклеротично запушване на пенисната артерия става ясно, че продължителната терапия с екстракт от гинко билоба е довела до значително подобрение на еректилната функция.

Активните съставки на дървото гинко, известни като гинколиди, възпрепятстват определен протеин в кръвта, известен като фактор за активиране на тромбоцити (PAF).

Другите фитохимикали в гинко включват флавоноиди, биофлавоноиди, проантоцианидини, трилактонични дитерпени (в това число гинколидите А, В, С и М) и билаболид, тролактоничен сесквитерпен.

Гинко трябва да се избягва два дни преди и една-две седмици след хирургични операции, за да се предотвратят усложнения поради кървене.

Бременните жени трябва да избягват хранителните добавки с билката. При проучвания в плацентната кръв на жени, приемали гинко билоба, е установено наличие на съединението колхицин. Това е отровен алкалоид, който в малки количества присъства в някои растения и може да повлияе върху развитието на плода.

Доклад от 2002 г. предупреждава, че съединението може да причини проблеми в растежа на ембриона. Също през 2002 г. е описан случай на отравяне със семена на гинко на малко момиченце в Япония, което изяло повече от 50 печени семена.

Проявите на отравянето били силно повръщане и припадъци.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*