Home / Народна медицина / Пчелни продукти / Какво лекува пчелната отрова?

Какво лекува пчелната отрова?

Почти всеки от нас свързва пчелната отрова с болка, неприятни усещания и живото-застрашаващи алергични реакции. Всъщност, когато се използва по правилен начин, този уникален пчелен продукт има много големи ползи за човешкото здраве.

До скоро, предимствата му, като източник на ценни вещества са се подценявали, в сравнение с другите дарове от пчелите, като медът, поленът, пчелното млечице и пчелен прашец. В последните години, все по-дълбоко се изучава ползата й в медицината.

Тя се използва за третиране на различни заболявания и като част от комплексното лечение с пчелни продукти, което набира все по-голяма популярност.

В някои древни култури, качествата на пчелната отрова са били познати и прилагани за облекчаване на болки в ставите и третиране на хронични заболявания. Съществуват исторически доказателства за използването й в Египет и в някои държави в Европа и Азия.

В последните години, интересът към пчелната отрова се засилва след няколко научни публикации доказващи ползата на продукта за лечение на ревматизъм.

Все по-широкото прилагане на т.нар. природо-лечение с лекарства с натурален произход също спомага за популяризиране на уникалния пчелен продукт. Клиничните изпитвания в тази сфера са все още са в начална фаза, така че тепърва ще се откриват нови предимства на отровата и потенциалът й да лекува заболявания.

В народната медицина, най-честото й приложение е за облекчаване на симптомите при:


– артрити
– хронични травми
– загуба на слух
– лечение на заболявания на костите
– заболявания на дихателната система като астма
– хипертензия и други заболявания на сърдечносъдовата система
– екземи
– премахване на белези
– намаляване на холестерол и намалява кръвното налягане

Какво съдържа отровата от пчели? Учените все още не са разгадали напълно съставът й. Известно, че съдържа комбинация от вещества. Когато попадне в жив организъм, тя влияе както на нервната система, така и на кръвоносната, като намалява кръвното налягане.

мелитин – основната съставка в отровата. В медицината се познават свойствата му да спомага за по-бързо възстановяване на организма и справяне с инфекции
адолапин – има противовъзпалителни и аналгитични ефекти – успокоява болката
апамин – спомага за функцията на нервите

Обяснено на кратко, пчелната отрова е комбинация от ензими и протеини. Основният виновник за предизвикването на алергични реакции са ензимите в нея. Съдържа още фосфолипиди, фруктози и гликози.

Добиването на уникалният продукт за медицински цели се получава чрез електрически импулси върху насекомите.

Отровата на пчелите не е еднаква по сила и състав при всички видове насекоми по света. Обикновената медоносна пчела, която обитава Европа е със сравнително по-слаба отрова, в сравнение с видовете в някои държави в Латинска Америка например.

Силата на този природен продукт е толкова голяма, че мигновено убива всички микроби, в участъка, в който е инжектирана в организма. В древността лечението с пчели се е случвало с директно ужилване от насекомото.

Днес, този метод все още се прилага в някои държави. Броят на ужилванията препоръчвани в терапията зависи от състоянието на човек и от реакцията му към отровата. Другият метод за лечение е чрез инжектиране директно във възпаленото място в организма.

Всички видове лечения трябва да се извършват под лекарски контрол поради голям риск от предизвикване на алергични реакции и анафалитичен шок. Острата алергична реакция предизвиква затрудняване на дишането и изисква незабавна намеса от лекар с необходимите медикаменти.

Невнимателното използване на отровата може да има фатални последици, независимо дали е попаднала в организма чрез ужилване от пчела или във формата на инжектирано лекарство.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*