Home / Народна медицина / Пчелни продукти / Медът лекува! Кога се препоръчва липов и кога – акациев?

Медът лекува! Кога се препоръчва липов и кога – акациев?

Пчелен мед – универсалното лекарство срещу болестите

Знаете ли, че всеки път, когато мажете филийка с мед на детето си или подслаждате чая му с този уникален природен продукт, вие всъщност осигурявате нужните за укрепването на имунната му система витамини и минерали?

А знаете ли, че пчелният мед е един от най-полезните продукти, който работните пчелички и природата са ни дали?

За лечебните свойства на меда се знае от векове. Този уникален природен продукт се използва за храна и лечение много отдавна.

Като се замисля, пчелните продукти се използват както за храна (те са част от здравословното хранене), в козметиката (за приготвяне на различни видове маски за коса, лице и т. н),така и за лечение – медолечение.

В миналото са наричали този природен продукт „жива храна“, което всъщност никак не е далеч от истината.

В него се съдържат огромно количество витамини някои от които В, В 12, В 2,В 6.

мед

Медът лекува

Съдържат се също много ароматни съединения, флавоноиди, ензими, органични киселини, фитохормони, микроелементи, азотисти съединения и т. н.

В този дар от природата се съдържат общо 435 полезни за нашето здраве вещества. Това го прави един изключително ценен продукт за доброто ни здраве.

Като говорим за лечебните свойства на този пчелен продукт обаче е добре да се знае, че има много и различни видове мед, и всеки от тях лекува и предпазва от различни заболявания.

Ако страдате от простудни заболявания, имате мигрена, бронхиална астма или стомашни болки, липовият мед ще ви бъде от полза.

За проблеми с храносмилателната система ще ви помогне меда от мащерка, а ако се нуждаете от укрепващо и успокояващо действие, то тогава можете да опитате мед от акация.

Редовната употреба на пчелния продукт по време на бременност, помага за предотвратяване пристъпите на гадене и повръщане в началните месеци от бременността.

Сладкото, съвършено природно лекарство, помага и за засилване на апетита при децата.

Укрепва имунната им система и се използва за възстановяване след изкарани тежки заболявания.

За ползите от меда за нашето здраве можем да говорим още много. Задължително ще го направим в следващите си публикации, а дотогава ето нашият съвет:

Включете този прекрасен пчелен продукт в менюто си, ако до сега не сте го сторили!

Снимка: Pixabay.com

Един коментар

  1. Петър Пандурски

    Всяка сутрин, поне половин час преди закуска изпивам сока от един лимон, в който съм разбъркал една лъжица /супена/ мед. От години правя това и лично на мен много ми помага за доброто ми здравословно състояние.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*