Home / Хранене / Здравословно хранене / Тези 10 здравословни храни отлично хидратират организма! – част 1

Тези 10 здравословни храни отлично хидратират организма! – част 1

Вижте кои 10 здравословни храни хидратират организма ви най-добре

Здравословни храни – всеки като чуе това словосъчетание си представя различни неща.

Знаем ли, обаче кои от тях хидратират организма ни най-добре?

Освен самата вода (класическите 8 чаши на ден), някои плодове и зеленчуци също помагат в жегите и могат да бъдат отличен източник на хидратация.

Цикория
Видът, който се използва за салата, е много полезен и малко незаслужено пренебрегван (вероятно заради горчивия му вкус).

Точно този вкус обаче, дължащ се преди всичко на алкалоидни вещества, стимулира концентрацията, възстановява кожата и косата, и се бори със сънливостта. Не на последно място – този зеленчук съдържа цели 95% вода.

Краставица

Този зеленчук освежава, но от всички здравословни храни той е и с най-високото съдържание на вода (96,7%). Краставицата е чудесен избор за лятна салата, особено в комбинация с кисело мляко.

Така се увеличава хидратиращия ефект и комбинацията на 2-те храни е несравнима. Не само от полезна, но и от вкусова гледна точка.

Диня

здравословни храни - диня

Здравословни храни – диня

Вкусният червен плод е безспорният съюзник във всички летни диети. 100 грама диня съдържат само 16 калории. Освен това този плод няма никакви мазнини и има много малко захари.

Сладкият вкус всъщност идва не от захари, а от естествени ароматни вещества, които също така дават чувство за ситост. А що се отнася до водата – в 300 грама диня има почти две чаши течност.

И още една идея. Може да я похапвате не само за обяд или вечеря, а и като сутрешна или следобедна закуска – засища и в същото време утолява жаждата.

Репички
В момента в който се заговори за здравословни храни не може да не се сетим за любимите на всички – репички.

Независимо дали става дума за дребните репички или по-големите, тези червени зеленчуци са изключително полезни в топлото време.

От една страна, те придават цвят на салатите и така ги правят по-засищащи (известно е, че многото цветове в чинията засищат първо очите, това се регистрира в мозъка, който пък подава сигнал на стомаха).

От друга – репичките са истински концентрат на вода (95,3%) и мощни антиоксиданти (съдържат най-вече катехин), което ги прави много здравословен избор.

Цветове от тиквички

Малко познати като храна, но всъщност изключително полезни. Цветовете от тиквички съдържат 94,3% вода, 0,5% диетични фибри, 1,4% захар, 1,1% белтъчини и 0,24% мазнини.

Освен това са чудесен източник на витамини, особено на витамини А, С и Е, както и на всички от група В. Да не говорим за минералното съдържание: в цветовете от тиквички има калций, натрий, калий, фосфор, мед, магнезий, желязо, селен, манган и цинк.

Могат да се приготвят пълнени, в готвени ястия или панирани, но последният вариант е не така здравословен.

Част 2 >>

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*