Home / Хранене / Здравословно хранене / Полезен списък: Кои храни подобряват (изострят) зрението?

Полезен списък: Кои храни подобряват (изострят) зрението?

Кое е полезно и кое – вредно за очите ни?

Ето последните заключения сред пороя от различни „новини“ за опазване на зрението ни.

1. Ако по рождение имате лошо зрение, няма как да се оправи

Бебетата се раждат далекогледи и не виждат добре наблизо. С времето зрението им се нормализира и далекогледството постепенно изчезва. Затова, в зависимост от възрастта, един и същи показател за очното здраве може да се счита в норма или да е признак за отклонение, обясняват офталмолозите. При навършване на една годинка трябва да се проведе тест от очен лекар – при установяване на някакви нарушения, той ще вземе мерки.

Корекцията на зрението е най-успешна, когато се провежда в ранна детска възраст – от 1-2 до 8 години. В този период зрителният апарат все още се формира и своевременната „поправка“ позволява детето да се отърве от астигматизъм, късогледство и други проблеми, преди да е тръгнало на училище. Ако лекарят предпише очила, много е важно малчуганът да ги носи редовно, защото само така ще се предотврати прогресивното развитие на очното заболяване.

2. Зрението ви няма да отслабва, ако носите по-нисък диоптър очила

Това мнение за жалост се споделя дори от някои лекари и затова те предписват очила, които коригират само 60-80% от нарушението. Този подход е неправилен – по-ниските диоптри не позволяват да се възприема точно и всеобхватно околната среда и това нарушава способността за бърза и правилна реакция в редица всекидневни ситуации. Например не може да се определи реалното разстояние между отделни предмети, не се вижда добре при промени на времето – смрачаване, мъгла и т.н.

зрението

Някои храни подобряват зрението

Доказано е, че в някои случаи носенето на очила с по-малък диоптър води до развитие на т. нар. скрито късогледство. Симптоми за това нарушение са бърза умора на очите, затруднения при работа с компютър и при четене.

3. Можете да коригирате късогледството си с упражнения за очите

Гимнастиката за очи, както и всички други видове гимнастика, е полезна, но само в качеството си на профилактика на различни заболявания. Не бива да се заблуждавате, че можете да оправите късогледството си с редовно правене на упражнения. Това нарушение на зрението се получава вследствие промяна във формата на лещата на окото и няма как гимнастиката да я възвърне.

Коригира се с очила, контактни лещи или лазерна терапия, която се прилага върху очната леща. В помощ при този проблем са и Шуслерови соли №1 и №4, които осигуряват еластичност на тъканите на очните лещи. Добре е да се приемат по 5 таблетки от всяка поне 2-3 месеца 2 пъти в годината.

4. Лазерната терапия може да прекъсне развитието на старческо далекогледство

Съвременните технически методи за лечение на очни заболявания се развиват бързо и стават все по-успешни, особено в областта на микрохирургията. Правят се и операции за спиране развитието на старческото далекогледство, което е нормално явление с напредване на възрастта. Все още обаче не може да се гарантира, че процесът е стопиран веднъж завинаги.

Обикновено се налага повторение на лазерната интервенция след няколко години. Терапията при далекогледство е добре да се съчетае със соли №1 и №8, които подобряват храненето на очните тъкани. Добре е да се приемат по 5 таблетки от всяка на ден поне 2-3 месеца 2 пъти в годината.

Кой „храни“ зрението ни?

1. Черният хляб, пастата от твърди сортове пшеница, елдата, овесът и картофите са богати на т. нар. бавни въглехидрати, които помагат за запазване на зрението.

2. Рибата, морските продукти, зеленчуците и плодовете, които са богати на витамините С и Е, цинк и Омега-З полиненаситени мастни киселини, полезни за очите.

3. Бобовите растения, спанакът, морковите, тиквата, царевицата, червените чушки, доматите, шипката, черната боровинка, касисът са източници на лутеин – очен пигмент, който е необходим за остротата на зрението.

Лутеинът не се синтезира от организма и затова е необходимо да си го набавяме от храната или с медицински медикаменти като капки за очи.

Профилактичен преглед – веднъж годишно

Посещението при очния лекар ще установи здравословното състояние не само на зрението ви, но и може да открие предразположение или вече развитие на болести, които не са свързани с очите. Офталмологът може да диагностицира нарушения поради високо кръвно налягане, диабет, анемия. Затова редовно се преглеждайте – поне веднъж на 12 месеца. Така е сигурно, че каквото и да се установи, ще е в ранен стадий.

За поддържане на здравето на очите трябва да се приемат соли №1, №8, №11, които осигуряват добра хидратация и еластичност на тъканите.

Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*