Home / Хранене / Дарове от природата / Защо трябва да ядем горчиви храни? За какво помагат?

Защо трябва да ядем горчиви храни? За какво помагат?

Фитотерапевтите казват, че обикновено онова, което горчи в устата, е „сладко“ за стомаха.

Затова отделят специално внимание на растения с този вкус наред с пикантните люти и стипчиви продукти от природната аптека.

Диетолозите отбелязват със съжаление, че съвременният начин на хранене все повече лишава хората, които живеят в големите градове, от ценни вещества, поддържащи здравето им и преди всичко храносмилателната система.

Такива са съставките в горчивите растителни храни, които столетия са били важна част от дневното меню.

Те активизират обмяната на веществата в организма, стимулират стомашно-чревните процеси и работата на бъбреците.

Освен това засилват слюноотделянето, което помага за бързото омекване и разтваряне на хапките храна в устата и подготвянето им за по-лесно смилане в стомаха. Установено е, че при редовно приемане на горчиви продукти вкусът се променя и вече не възприемаме горчивото като неприятно.

Учените отбелязват още един интересен факт: допреди 20 години много зеленчуци са били по-горчиви, отколкото днес.

Чувствително нагарчали цикорията, морковът, спанакът и дори аспержите. Днес в храненето се предпочитат сладките вкусове и подобни горчиви сортове зеленчуци са загубили своята популярност.

Днес зеленчуците, които са сочни и сладнят, се консумират повече. Те обаче повишават апетита и ни карат да продължаваме да хапваме, дори когато вече сме се заситили.

Хапвайте нещо горчиво, за да контролирате теглото

Американско изследване установило, че хората, които получавали храна с нагарчащ вкус, страдали 6 пъти по-малко от наднормено тегло в сравнение с тези, които не я приемали.

Препоръката на диетолозите е да хапваме нещо леко горчиво половин час преди хранене.

Обяснението на учените е, че вкусовите ни рецептори за горчиво изпращат бързи и ясни сигнали до мозъка да задейства храносмилането и да усетим засищане.

Причината за скоростната реакция е в еволюцията – повечето отровни вещества са горчиви и в процеса на развитието си човекът започва да възприема този вкус като опасност, срещу която може да се защити, като спре да яде съответното растение.

Аюрведа определя горчивото като основен вкус в лечебното хранене

Според древното индийско учение за здраве и хармония всеки прием на храна трябва да съдържа шест вкуса – сладко, кисело, солено, люто, горчиво и тръпчиво. Основните доставчици на горчивия вкус са подправките куркума и сминдух, наред с розмарин, босилек, джинджифил, салвия.

Пелинът е сред най-горчивите растения, които подобряват кръвоснабдяването на храносмилателните органи.

C него може да облекчите неприятните оплаквания след преяждане, подуването на стомаха (метеоризъм), спазмите в червата. Много билкови рецепти за храносмилателни проблеми съдържат пелин. Пелинът не бива да се използва при бременност, защото има опасност да предизвика контракции.

Източник:Жуpнaл
Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*