Home / За жената / Детето / Полезни хитрини: Как да даваме лекарства на детето?

Полезни хитрини: Как да даваме лекарства на детето?

Малчуганите често боледуват, но никак не обичат да взимат хапчета и прахчета, които не умеят да гълтат добре. Как да ги склоним по-лесно, за да проведем лечението успешно?

Как да даваме лекарства на детето?

Първо обяснете на малкото дете защо е необходимо да пие лекарство, съветват психолозите.

Кажете му например, че лошите микроби не искат да си отидат сами и трябва да ги прогоните с помощта на сиропа.

Дори лекото неразположение е неприятно за хлапето и то няма да възрази да изпие лекарството, което ще се справи с натрапниците и детето ще се почувства по-добре.

Никога обаче не казвайте, че това е бонбонче (включително когато таблетката е сладка), защото малчуганът не бива да си мисли, че хапчето е лакомство, което може да яде в неограничени количества.

Дори да спазвате указанието да държите лекарствата на недостъпни за деца места, винаги има опасност от неприятни изненади.

Не всички мерки са подходящи

Преди да измислите с какви хитрини да придумате хлапето да глътне неприятното хапче, помислете какво не трябва да правите. Ето съветите на педиатрите, за да не намалите действието на медикамента и да не провокирате нежелани странични ефекти.

Не смесвайте лекарството с храна. Всички препарати, добавени в ястие или мляко, се усвояват по-бавно от организма.
Някои дори губят терапевтичното си Действие, ако попаднат в тялото заедно с кисели продукти, например с ябълков сок. Освен това лекарствата променят вкуса на храната и след това детето може да не иска да яде.

Не стривайте таблетката на прах. Някои хапчета имат защитно покритие и когато ги натрошите на дребно, то се губи и прахчето може да предизвика дразнене на слизестата обвивка на стомаха.

Други пък могат да променят действието си, ако не се приемат цели. Не бива да карате детето да сдъвче хапчето, за да го глътне по-лесно – може да е горчиво, с неприятен мирис, както и да полепне по зъбките му.

Не разреждайте сиропа с вода. Това променя вкуса му, но и ефективността на лекарството. Не е добра идея и да го замразявате (все едно е ледена близалка) или подгрявате (все едно е чайче), за да стане по-приятен.

Спазвайте указанията за дозата и съхранението – видът и концентрацията на медикамента са преценени от фармацевтите.

Полезни хитрости

Веднага щом детето глътне лекарството, му дайте да пие няколко глътки вода. Тя ще отмие не само мириса и вкуса в устата, но и ще помогне на хапчето да стигне по-бързо до стомаха, където да се разтвори и подейства.

Ако болното дете е по-голямо и се налага да приеме горчив или с неприятен аромат медикамент, може да му предложите първо да се изжабурка с ментова вода за уста. Тя оставя силен мирис и ще притъпи нежеланите усещания след пиенето на лекарството.

Сиропите, които са прекалено сладки или кисели, не влияят добре на зъбния емайл. Затова предложете на детето да ги пие с пластмасова сламка.

Когато обаче е прекалено малко и не умее да си служи със сламка, ползвайте кафеена лъжичка, която пъхнете внимателно отстрани по-дълбоко в устата му (първите бебешки зъбки са резците отпред) и там изсипете сиропа, за да не попадне върху емайла.

Запушването на носа може да се прилага само при кърмачета и то много внимателно в екстрени случаи.

Стиснете леко с два пръста нослето му и бебето ще си отвори устата и ще глътне сиропчето. Веднага след това му изтрийте устничките и му дайте да пие подсладена водичка от шишето с биберон, за да смените вкуса от лекарството.

Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*