Home / За жената / Детето / Съвети за родители: Правете тези 7 полезни неща с децата си!

Съвети за родители: Правете тези 7 полезни неща с децата си!

Обърнете им внимание: те служат не само за забавление, което обединява малчугани и възрастни, а и за предаване на житейски опит под формата на игра.

1.Четете книжки

Не отказвайте да прочетете на детето приказка или 2-3 страници от любимата му книга. За толкова винаги ще намерите свободно време. Така може да се превърнете в първия негов учител, който ще му покаже буквите, ще обясни как те се свързват в думи.

От позицията на опита: Използвайте книгите, за да научите детето да следи основната сюжетна линия на историята, да разграничава чертите на положителните и отрицателните герои, да търси поуките.

Полза: Така се полагат основите на осмислянето на текста, на анализа, макар и на доста повърхностно ниво. По-натам детето ще бъде подготвено за училище и много по-лесно ще се научи да разказва уроците си. Освен това така то се учи на търпение – книгата не се прелиства набързо, а е нужно време, за да се вникне в историята.

2. Гответе заедно

Поканете детето да ви помогне в кухнята, докато приготвяте закуската например (или обяда, вечерята, коледните сладки). Не се плашете, че на пода ще падне малко брашно, а дрехите на малчугана най-вероятно ще влязат скоростно в пералнята.

От позицията на опита: Вместо да се ядосвате, че детето ви не може да разбере урока за свойствата на веществата и какво се получава при смесването им, го поканете в кухнята. Какво по-добро от нагледния пример?

Полза: Това е всъщност своеобразно откриване на света – с неговите вкусове, аромати, превъплъщения.

3. Играйте на откриватели

Покажете на детето света, но през вашите очи. Помолете го да разкаже какво вижда то и направете паралел между вашите и неговите впечатления.

От позицията на опита: В тази игра могат да се включат също бабите и дядовците. Така ще може да погледнете на нещата, които ви заобикалят, през очите на 3 поколения. А и да научите нещо ново. Бабата например може да покаже на внучката си как се плете на една кука. Това умение може би никога няма да потрябва на детето, но то обогатява света му.

децата

Полезни неща, които да правим с децата си

Полза: Така се създава много здрава връзка между поколенията. Детето се учи да оценява стойностите на един по-различен свят, този на възрастните. От своя страна възрастните черпят вдъхновение от света, видян през очите на децата.

4. Отглеждайте растение

Насадете в малка паничка с пръст различни видове зърна. Покрийте ги с найлон. Щом зелените връхчета се покажат, махнете найлона и започнете да поливате редовно.

От позицията на опита: Използвайте растението, за да покажете как природата започва своя живот и как от малкото зрънце се появява зеленият стрък. Бихте могли да обясните ролята на слънчевите лъчи, на светлината, на пръстта, на водата.

Полза: Децата ще се научат да ценят природата и ще възприемат растенията вече като живи същества, които също дишат и живеят. Това ще ги направи по-отговорни към природата.

5. Учете го на истинските стойности

Не става дума само да е наясно с цените при пазаруване в магазина, а и за истинските стойности в живота.

От позицията на опита: Лекциите за цената на предметите, за лъжата, за истината и т.н. надали ще бъдат полезни, когато са поднесени скучно и с дълги, досадни, поучителни тиради. Потърсете в своя живот случки, които бихте могли да дадете за пример. Но не поучавайте, а заедно потърсете правилните и грешните решения в тези случки.

Полза: Така малчуганът ще свикне да дава правилни оценки на нещата, които се случват пред очите му. Ще се научи да разграничава доброто от лошото, важното от несъщественото.

6. Разпределяйте добре времето

Важно е детето да се научи да го цени от съвсем малко. Така, като порасне, няма да има проблем с разпределението на задачите.

От позицията на опита: Направете заедно с малчугана списък на неговите желания. След това заедно ги подредете и степенувайте в зависимост от важността. После разпределете времето, така че да стига за всяко желание.

Полза: В училище това ще бъде много полезен опит, тъй като детето ще знае как да си разпредели времето така, че да успее да се подготви и в същото време да има достатъчно свободни часове за забавление.

7. Направете родословно дърво

Бабите и дядовците ще ви бъдат от голяма помощ за този урок-игра. Няма нищо по-приятно от разкази за миналото, в които главни герои са били родителите или прародителите на детето.

От позицията на опита: Бихте могли заедно да направите родословно дърво. Вероятно и за вас ще бъде интересно да проследите корените на своето семейство назад във времето. За детето това ще бъде урок, тъй като ще възбуди интереса му към историята по принцип, и към собствените му предци.

Полза: Детето ще се научи да уважава миналото и този респект ще се запази и в бъдеще. Освен това по този начин съхранявате семейната история.

Източник:Жуpнaл
Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*