Home / За жената / Детето / Масаж за бебета – какво представлява?

Масаж за бебета – какво представлява?

Масажът за бебета е масажна терапия, която се прилага специално върху бебета. В повечето случаи се използва масло или лосион, както и при възрастните, като масажът се извършва от обучен и лицензиран масажен терапевт.

Медицинските специалисти, които се грижат за бебета, прилагат масажни техники при преждевременно родените, при бебета с двигателни или стомашно-чревни проблеми или при бебетата, намирали се в утробата под въздействието на кокаин.

Масажът за бебета е въведен официално в Съединените щати през 1978 г., когато по молба на обвързани с раждането образователни дейци Вимла Шнайдър Макклюр, практикуваща йога и работеща в сиропиталище в Северна Индия, разработва програма за подготовка на инструктори по този вид масаж. 

Благодарение на подготовката си в Индия, познанията й по шведски масаж и рефлексотерапия, както и знанията за йогийските пози, които вече е адаптирала за бебета, Вимла Макклюр се превръща във водещ авторитет в областта на този тип масаж. През 1986 г. основава Международната асоциация за масаж на новородени, която през 2000 година вече има двайсет и седем клона по цял свят.

Експерименти, проведени в Института за изследване на докосването към Медицинския колеж на Университета в Маями и в Югоизточния университет, Нова, доказват клиничната полза от масажа на бебета и на малки деца. Д-р Тифани Фийлд, директор, отбелязва, че изследването „…показва, че докосването е важно за храненето и за съня на бебетата и на малките деца. 
 
Много от изследванията са свързани с ползата от масажа и докосването за преждевременно родените бебета и за родените с други рискови фактори, като наркотична зависимост например. Умножаването на броя на лицензираните терапевти по масаж на бебета, наблюдавано в Съединените щати и по цял свят, сочи, че масажът на бебетата все повече се възприема като необходима за здравето грижа.

Масаж за бебетаМеждународната асоциация за масаж на бебета е разработила основен курс за лицензиране на специалисти. Пионерът в тази област, Вимла Макклюр, започва да подготвя обучителен курс през 70-те години на двайсети век. Курсът е представен чрез четиридневни семинари из Съединените щати. Лиценз получават онези, които преминат курса, издържат изпит и осъществят обучителна практика с още пет семейства за период от три месеца.

През 2000 г. Международният институт по масаж за бебета в Албъкърки също предлага четиридневен курс за обучение и лицензиране на специалисти по бебешки масаж, предназначен специално за мъже и озаглавен „Мъже, обучаващи бащи“.

Лицензирането на масажните терапии е различно в различните щати, тъй като масажът на бебета е смятан за медицинско лечение. Многобройни уебстраници предлагат списъци на специалисти по масаж на бебета по цялата територия на Съединените щати.

Не са известни вредни странични ефекти, ако масажът на бебето се осъществява правилно и след нужните напътствия или от лицензиран специалист по детски масаж.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*