Home / Любопитно / Полезно / Внимание! Лошата телесна миризма алармира за болести!

Внимание! Лошата телесна миризма алармира за болести!

Как да премахнем лоша телесна миризма с помощта на домашни съставки

Лоша телесна миризма – състояние, което се характеризира с неприятен мирис в резултат на смесването на пот и кожни бактерии. Обикновено отделяната от тялото пот няма миризма.

Върху кожата обаче се размножават бактерии и разрушават секрета, което води до образуване на вторични продукти със силен и неприятен мирис. В повечето случаи миризмата се дължи на лоша лична хигиена, но понякога причината е обилно потене или заболяване.

Хората отделят два вида пот – екринна и апокринна. Екринните потни жлези отделят смес от вода, сол (натриев хлорид), урея и млечна киселина върху кожата.

При прегряване потта облива тялото, особено в областта на екринните жлези. Те са разположени под мишниците, по дланите на ръцете, по стъпалата и челото. Изсъхването на потта предизвиква охлаждане от околния въздух. Екринните жлези не отделят клетки от тъканта в секрета.

За разлика от екринната, апокринната пот е по-гъста и съдържа различни органични вещества – като феромонни хормони например. Тези жлези се намират под мишниците и около слабините. Развиват се по време на пубертета и се смята, че изпълняват биологична функция при сексуално привличане.

Наименованието апокринни жлези идва от факта, че заедно с другите вещества те отделят течността от най-горната част на клетките.

Потта от екринните жлези няма мирис. Тя обаче създава влажна среда, благоприятна за размножаването на характерни за човешката кожа бактерии. Тези бактерии се привличат от потта, произведена от апокринните жлези, и резултатът от смесването на тези вещества е силната миризма.

От друга страна, екринните потни жлези спомагат за регулирането на бактериите на повърхността на тялото. Немски учени са открили, че тези жлези отделят пептидно вещество с антимикробни свойства, достатъчно силни да унищожат някои болестотворни бактерии.

Страдащите от хиперхидроза се потят обилно и тялото им произвежда много силна миризма.

Бромхидрозата е медицинско заболяване, при което потта на пациента винаги има неприятен мирис.

Човешкото тяло обикновено има леко потен и мускусен мирис. Къпането с вода и сапун и използването на дезодоранти и средства против изпотяване е достатъчно, за да се предотврати силно неприятната миризма.

Съществуват няколко фактора, които са основна причина за постоянна лоша телесна миризма:

– Лоша хигиена и нередовно къпане.
– Липса на баланс на бактериите в организма. В този случай приемането на антибиотици може да помогне.
– Вроден дефект в метаболизма или друго заболяване, което може да попречи на около 7% от страдащите от зловонно потене да смилат определени храни. Тези храни, най-често протеини, причиняват неприятния мирис на тялото.
– Медикаменти като бупропион, венлафаксин, тамоксифен и пилокарпин.
– Заболяване на черния дроб и бъбреците, захарен диабет, гъбична инфекция или стомашно-чревни смущения.
– Патологични кожни проблеми, рак, хемороиди и язви.
– Кафето и други стимуланти увеличават секрета от апокринните жлези и с това опасността от неприятен мирис.
– Състоянието на безпокойство и стрес стимулира потенето.
– Пушенето и редовната употреба на алкохол също увеличават потенето.

Причина за зловонното потене може да бъде заболяване. Ето защо се препоръчва медицински преглед, изследване на кръвта и пълна кръвна картина.

За отстраняване на лоша телесна миризма се използват изброените по-долу средства.

При по-сериозни състояния следва да се потърси причината и заболяването да се лекува.

1. Две-три таблетки въглен дневно в продължение на няколко седмици поглъщат отпадъчните продукти и намаляват ферментацията, която е причина за зловонното потене.

2. Таблетките хлорофил, приети през устата, поглъщат токсините и миризмата на тялото.

3. Градински чай (Salvia officinalis) или екстракт от него се приема вътрешно, а неразтворен алкохолен екстракт от чая се поставя под мишниците.

4. Етерично масло от розмарин (Rosmarinus officinalis) и градинска мащерка (Thymus vulgaris)се намазва под мишниците или по стъпалата.

5. Сода бикарбонат или пудра за тяло запазват кожата суха и поглъщат миризмата.

6. Начинът на хранене следва да се промени, за да подобри храносмилането, да стимулира движението на червата и да премахне запека. Трябва да се приемат повече течности с цел прочистване на организма. Дневно трябва да се пият 6-8 чаши вода.

Препоръчват се външни методи на лечение със средства против изпотяване, които съдържат хлорхексидин или алуминиев хлорид. Те се прилагат под мишниците, около слабините, на стъпалата или под гърдите.

Ефикасни са и дезодорантите, които съдържат средства против изпотяване, антибактериалните кремове и лосиони. В случай на обилно потене лекарят може да предложи отстраняване на потните жлези под мишниците.

Добрата хигиена е важно превантивно средство за лоша телесна миризма.

Тя включва редовно къпане, носене на памучни или дишащи чорапи и обувки от естествен материал, смяна на чорапите един-два пъти дневно и поддържане на стъпалата сухи. Когато миризмата на стъпалата създава проблем, се препоръчва пудра за крака и ароматизатори за обувките.

Някои храни усилват т. нар. лоша телесна миризма. Лукът, чесънът и кимионът съдържат масла, които след отделяне върху кожата причиняват миризма. Кафето и никотинът увеличават потенето и риска от миризма.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*