Home / Хранене / Дарове от природата / Праз лукът пречиства тялото и помага при проблем с бъбреците

Праз лукът пречиства тялото и помага при проблем с бъбреците

При бъбречни заболявания консумирайте праз лук

Растението вирее много добре в топъл климат.

То произхожда от Азия, но расте и в много други части на света.

Макар че най-често като лекарство се използва прясната луковица на праза, смята се, че цялото растение има медицински свойства.

Праз лукът, който спада към семейство Кремови (Liliaceae), понякога бива наричан зелен лук, пролетен лук, уелски лук или японски лук. На китайски език луковицата на праз лука се нарича Cong Bai, а коренът му – Cong Хи.

Тъй като не са провеждани мащабни изследвания за въздействието на праз лука върху хора, неговата ефикасност се основава главно на резултатите от проучвания в лабораторни условия и върху животни, както и на древната му репутация на народно лечебно средство.

Изследване, проведено през 1999 г., е установило, че праз лукът спира растежа на гъбичките. Проучване от 1998 г. доказва, че екстрактът от праз спира действието на гъбичките Aspergillus niger и Aspergillus flavus.

Китайско изследване на праз лука, проведено през 1985 г., показва, че билката е ефикасна срещу микроорганизми като Pseudomonas aeruginosa и Micrococcus luteus.

Философията, на която се основава китайската традиционна медицина, приема, че болестите се появяват в резултат на смущения в протичането на телесната енергия, и счита, че праз лукът е топъл и парлив.

китайски праз

китайски праз

Белезникавата луковица на праз лука, която китайските билкари наричат Cong Bai, се използва главно за лекуване на обикновена настинка.

Често в комбинация с други билки тя може да помогне за намаляване продължителността на настинката или за облекчаване на симптоми като течащ и запушен нос, висока температура, треска и главоболие.

Препоръчва се и при диария, болки в стомаха, подуване на корема, болки в ухото, мастит (възпаление на гърдите при жените), глисти, камъни в бъбреците, карбункули (множествени циреи), трудности при уриниране, както и при възпаления и абсцеси.

В по-общ смисъл счита се, че луковицата подобрява храносмилането, отстранява нечистотиите от тялото и възстановява жизнените функции.

Освен това помагат при замайване и импотентност в резултат на бъбречни проблеми. Смята се, че сокът, извлечен от луковицата (или от цялото растение), детоксикира (пречиства) тялото и разрежда кръвта.

Може да се използва още при кървене от носа, главоболия, карбункули, хематурия (наличие на кръв в урината), вътрешни паразити и травматични наранявания.

Празът се използва и в кулинарията. Билката е любима съставка в китайската кухня, където се използва както сурова, така и сготвена.

Тъй като празът се препоръчва за най-различни цели и може да се използва и вътрешно и външно. На потребителите се препоръчва да се консултират с лекар, който има опит в използването на алтернативни медикаменти. Също трябва да е запознат с китайската традиционни медицина, за определяне на правилната доза.

Етеричните масла, съдържащи се в билката, могат да причинят раздразване на кожата или екзема при по-чувствителните хора. Тъй като празът увеличава потенето, хората, които се потят силно, трябва да избягват тази билка.

При вътрешна употреба праз лукът се смесва с джинджифил, бял пипер и свинско месо (pig’s feet) без всякакви вредни въздействия.

При външна употреба се комбинира безопасно с множество други билки, като джинджифил и стрити на прах семенна от копър.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*