Home / Хранене / Дарове от природата / Куркума – подправка в топ 3 на храните предпазващи от рак

Куркума – подправка в топ 3 на храните предпазващи от рак

Куркума – вкусната подправка предпазваща от рак

Някои храни играят важна роля в превенцията от различни болести, включително и от най-коварните като рак.

Макар, че режим чудо не съществува, можем все пак да подсилим защитите на организма си. Ето какво трябва да знаем, за да си помогнем:

1. Куркума – действа всестранно

Тази индийска подправка с жълто-оранжев цвят е известна с противовъзпалителното си действие и защитната роля, която оказва върху ставите ни.

Но според много научни изследвания, тя предпазва и от развитието на всякакви видове рак, като пречи на размножаването на болните клетки.

Куркуминът, пигментът, който тя съдържа, помага на организма да се бори успешно с патогените и да се възстановява по-бързо.

Куркуминът стимулира и функцията на ендотела – обвивката на вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, като така подобрява сърдечносъдовата дейност.

куркума

Куркума – лечебната подправка в ТОП 3 на храните борещи рака

Куркуминът води до промени на молекулярно ниво, които помагат за превенция и дори за лечение на рак. Една-две щипки на чиния три-четири пъти седмично, такава е минималната препоръчителна доза.

Според американски учени от Центъра по канцерология към Мичиганския университет, подправката куркума ще бъде по-добре усвоена от организма и ще има много по-силен ефект, ако бъде съчетана с черен пипер.

Зеленият чай е другото също толкова ефикасно средство за защита от рак и алтернатива на куркума.

2. Зелен чай – най-добрият съюзник на белите ни дробове

Според едно проучване на Американската асоциация за ракови изследвания, редовното пиене на зелен чай категорично понижава риска от развитие на рак на белите дробове.

И това заради съдържащия се в него в голямо количество епигалокатехин галат (EGCG).

Този антиоксидант спира развитието на тумори, като пречи на ангиогенезата, тоест на образуването на кръвоносна мрежа, необходима за формирането и растежа им.

Пийте две-три чаши дневно, като внимавате с температурата на водата, с която запарвате зеления чай.

Тя не бива да е много висока, защото, ако надвишава 60 градуса, толкова полезният епигалокатехин галат се разгражда и чаят губи голяма част от полезните си свойства.

Куркумата е растението с почти същите антиканцерогенни качества, както и зеленият чай.

Учените съветват да съчетаете зеления чай или куркумата с девесил или каперси за по-силна ефикасност, тъй като те са богати на кверцетин (друг мощен антиоксидант).

3. Чесън – добър за храносмилателната ни система

Освен че е антихолестеролна храна, чесънът предпазва също и храносмилателната ни система благодарение на сулфидните съединения, които съдържа.

Според много научни изследвания, проведени в САЩ, редовната му консумация намалява с 30% риска от развитие на колоректален рак и с 50% появата на рак на стомаха.

За да се възползвате от всичките му лечебни свойства, трябва да го консумирате суров и по 26 грама седмично. Или около 10 скилидки.

Притеснявате се, че ще миришете лошо? Изпийте една чаша прясно мляко след хранене и ще имате поносим дъх.

Какви са алтернативите на чесъна?

Артишок, целина, спанак – тези храни предпазват стомаха и дебелото черво.

Същото важи и за кръстоцветните (зеле, червени репички, черна ряпа…) куркума, като намалява размера на полипите, понижава риска от рак на дебелото черво.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*