Home / Хранене / Дарове от природата / Банан – как да го употребяваме правилно и с какво трябва да внимаваме?

Банан – как да го употребяваме правилно и с какво трябва да внимаваме?

Безценният банан – не само вкусен и лечебен, но и изключително полезен

Най-консумираният тропически плод – банан. Той доставят много енергия и засищат отлично. Някои от здравословните му качества обаче все още са слабо познати.

Бананът стимулира храносмилането

Този вкусен плод е отличен източник на фибри – 2,6 г на 100 г. Това го прави съюзник на доброто храносмилане, фибрите играят основна роля за увеличаване обема на изпражненията, което е фактор за по-лесното им изхвърляне от организма.

Недостигът на растителни влакнини в храната води до смущения като стомашно разстройство или запек. Мащабни изследвания, проведени в Бангладеш, доказват ролята на бананите в борбата с острата и хроничната диария.

При бебетата консумацията на сварени банани, комбинирани с малко ориз, благоприятства лечението на стомашното разстройство. По-големите деца трябва да ядат пресни, по-скоро зелени банани.

Освен това антикиселинният ефект на банана предпазва от болки в стомаха.

Проучване върху плъхове сочи, че бананите имат предпазващ ефект по отношение на стомашната язва. Това се дължи на стимулиращия ефект върху мукуса – слой, който покрива стомашната лигавица и я предпазва от агресивните киселинни сокове, предизвикващи язвата.

Поддържа добрата форма

банан

Безценният банан – не само вкусен и лечебен, а и изключително полезен

Редовната консумация на банани допринася за усилване на имунната система в борбата й с различни инфекции. Това е резултат от високото съдържание на витамин С – в един средно голям банан има 13,2 мг, което е 15% от необходимата дневна доза.

Витамин С е от голямо значение за доброто функциониране на човешкия организъм – той благоприятства здравето на кожата, костите, венците и зъбите, ускорява процеса на зарастване на рани и улеснява усвояването на желязо от растителната храна.

В самия банан има доста желязо – 0,39 мг на 150 г. Това го прави ценен в лечението и превенцията на анемията чрез стимулиране на производството на хемоглобин.

Нормализира кръвното налягане

Бананът е един от плодовете с изключително високо съдържание на калий – минерал, без който организмът на човека не може да функционира. Многобройни изследвания сочат взаимната връзка между хипертонията и недостига на калий.

Снабдяването на организма с 4-5 г калий дневно е една отлична превенция на високото кръвно налягане, което с течение на времето може да доведе до инфаркт или мозъчносъдов инцидент с фатални последици.

Този елемент играе важна роля и в работата на мускулите, включително на сърдечния мускул, и така влияе на регулирането на сърдечния ритъм. Редовното консумиране на банани подобрява работата на сърцето и цялата сърдечносъдова система.

Предпазва от някои видове рак

Всички плодове и зеленчуци са много богати на антиоксиданти – молекули, които предпазват клетките в човешкия организъм от вредното въздействие на свободните радикали.

Основните антиоксиданти са флавоноидите, каротеноидите, селенът, витамин С и витамин Е. Бананът не прави изключение от другите плодове и има голяма антиоксидантна мощ.

Тя се измерва със специален индекс. Продуктите с индекс от 500 до 999 микро-мола имат средно антиоксидантно действие, тези с индекс от 1000 до 1999 микромола – силно действие, а при индекс от 2000 до 14000 антиоксидантният ефект е изключително голям. Бананът има индекс 1037, което го нарежда сред силните антиоксиданти.

Редовното похапване на вкусните жълти плодове е постоянна протекция срещу свободните радикали и химическите замърсители, които причиняват и раковите заболявания.

В Швейцария е проведено 13-годишно изследване сред 61000 жени на възраст от 40 до 76 години, което доказва превантивния ефект на плодовете срещу рака на бъбреците. Сред многото проучвани плодове бананите се оказват най-полез-ни срещу това онкологично заболяване.

В Уругвай са публикувани резултатите от друго проучване, според което хората, които са консумирали банани редовно значително са намалили риска от развитие на рак на дебелото черво.

Повишава настроението

Благодарение на високото си съдържание на витамин В6 (0,4 мг на 100 г) и на магнезий (33 мг на 100 г) бананът повишава настроението и оптимизма.

Магнезият доставя енергия на организма и благоприятства нервните връзки. Освен това той играе роля в регулирането на психическия и емоционалния баланс.

От своя страна витамин В6 стимулира производството на хормоните допамин и серотонин. Наричани още хормон на удоволствието или невротрансмитер на щастието, допаминът ни кара да чувстваме удовлетворение, докато серотонинът действа като антидепресант.

Успокояващото действие на банана се обяснява също с наличието на триптофан – аминокиселина, нужна за производството на серотонина.

3 полезни рецепти с банан

Лечение на махмурлук
Един от най-бързите начини за справяне с махмурлука е да изпиете един великолепен бананов млечен шейк подсладен с една чаена лъжичка мед. Бананът успокоява стомаха, а в комбинацията с меда повишава изразходените нива на кръвната захар, а млякото рехидратира.

Помага при ухапване от комар
Преди да посегнете към някое лекарство, натъркайте с вътрешната страна на обелката от банана ухапаното място. Подуването и раздразнението на кожата за броени минути ще намалеят.

При брадавици
Обелката от банан помага изключително много, ако върху кожата се появи брадавица. Поставете парче от обелката върху нея, но с жълтата част към кожата, и прикрепете с лейкопласт.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*