Home / Хранене / Дарове от природата / Как се избират сушени плодове? Какво лекуват?

Как се избират сушени плодове? Какво лекуват?

Най-важното за сушените плодове

През зимните месеци те са извор на много полезни вещества и пълноценно заместват пресните плодове.

Двойна полза

В резултат на сушенето на плодовете в тях се увеличава обичайното количество минерали (калций, натрий, желязо, магнезий, фосфор, калий), пектин и витамините А, Р и от група В.

Поради същия процес обаче се намалява значително съдържанието на витамин С. Затова пък сушените плодове са богати на целулоза, която е много необходима за нормалното храносмилане.

Те са прекрасна алтернатива за хората, които искат да отслабнат и не бива да хапват сладкиши, а толкова ги обичат. Доказано е, че съдържащата се в сушените плодове фруктоза е по-малкото „зло“ в сравнение със захарта във всички сладкарски изделия.

Все пак не бива да се забравя, че сушените плодове са доста калорични – от 250 до 300 ккал на 100 г, така че няколко парченца на ден са нормата при диета за топене на излишни килца.

Запознайте се по-отблизо

сушени кайсии

Сушени кайсии

СУШЕНИ КАИСИИ – благодарение на високото съдържание на калий и магнезий в тях се препоръчват на хора с хипертонична болест на сърцето, както и на бременни и кърмачки.

СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ – наред с други полезни съставки съдържат хлорогенна и неохлорогенна киселина, които притежават анти-бактериално действие и се явяват натурални антиоксиданти. Полезни за всички възрасти през сезона на настинките и инфекциозните болести.

СТАФИДИ – от древността се славят с благотворното си влияние върху нервната система. Това чудодейно свойство се дължи на витамин РР, който превръща стафидите в природен антидепресант.

Могат да се консумират като средство срещу всекидневния стрес, на който сме подложени.

СУШЕНИ СМОКИНИ – те са рекордьори сред сухите фрукти по съдържание на целулоза, която помага за правилното протичане на храносмилателните процеси. Освен това желязото в сушените смокини е повече, отколкото в ябълките.

А всички знаем приказката за здравословната ябълка – по една на ден и няма да имаме нужда от лекар.

Правилният избор

Натуралните стафиди, без химическа обработка, не са лъскави и ярки. Те имат мътен жълтеникав цвят, а когато са от бяло грозде – бледо светлокафяв. Леко блестящата повърхност на сушените сини сливи пък обратно – свидетелства за висококачествен естествен продукт.

Правилният избор на сушени смокини е да вземете светлокафяви на цвят с леко сплескана форма. Белият налеп върху тях не бива да ви смущава – това са просто миниатюрни кристалчета глюкоза.

Винаги е по-добре да купувате сушени плодове на килограм от пазара, вместо пакетирани, особено в непрозрачни опаковки – обикновено те са допълнително обработени и съдържат изкуствени добавки, консерванти и оцветители.
Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*