Home / Хранене / Какви храни трябва да ядем при желязодефицитна анемия?

Какви храни трябва да ядем при желязодефицитна анемия?

Желязото е един от най-важните елементи за правилното функциониране на човешкия организъм. Необходимата дневна доза е около 10-12 мг, а в определени ситуации тя нараства до 20 мг. Специално за жените желязото е жизненоважно, особено в детеродна възраст.

Другите групи хора, които трябва да следят и внимават за приема му, са активно практикуващите спорт, тези с непоносимост към определен вид храни, водещи до повишен риск от желязодефицитна анемия, както и страдащите от чревни разстройства.

Недостигът му може да бъде компенсиран с помощта на подходящи храни, съдържащи повече желязо. Но не всички могат да бъдат усвоени в голяма степен от организма.

Повече протеини

Правилото при установен недостиг на този елемент е да се увеличи приемът на протеинови продукти. Това означава в менюто да има повече месо, яйца и риба, тъй като желязото, което те съдържат, се усвоява най-бързо и в най-голяма степен от организма на човек.

За вегетарианците добра алтернатива са храни като киноа и амарант. И нещо, което вероятно мнозина не знаят. За да се усвои по-добре желязото от месото, то трябва да се комбинира с… плодове, съдържащи витамин С.

желязодефицитна анемия

Какво да ядем при желязодефицитна анемия?

И в никакъв случай с пълнозърнести продукти, тъй като те пречат за приема му. В същото време овесените ядки сами по себе си съдържат немалко желязо – 12%, но трябва да се консумират самостоятелно.

Как да познаете, че не достига?

Симптомите са: слабост, нарушения на съня, косопад, чупливи нокти и суха кожа, раздразнителност, сутрешно замайване, изтръпване на крайниците, ниско кръвно налягане. Разбира се, всичко това би могло да се преодолее по един или друг начин.

Проблемът е, че ниските нива на желязо водят до понижаване на имунитета, което пък предразполага към инфекции и сезонни заболявания. Затова е важно да се вземат превантивни мерки, особено през есенно-зимния сезон.

Най-добрият вариант е да приемате ежедневно Шуслерова сол №3 железен фосфат, която осигурява пълноценното усвояване на желязото. Тя трябва да се приема поне 20 минути преди консумацията на богати на желязо храни.

Ако имате изявена анемия, а и за да имате повече енергия, комбинирайте сол №3 със соли №2 калциев фосфат и №5 калиев фосфат. Необходими са по 5 таблетки от всяка на ден поне 2-3 месеца.

Кои са „железните“ храни?

Елементът се съдържа в най-големи количества в няколко популярни продукта, които спокойно могат да присъстват в седмичното меню. Не е задължително всичките да бъдат на масата, може и само няколко. Важното е да ги има.

Черен дроб, миди, яйца, лаврак, грах, боб, леща, натурален шоколад, бадеми, орехи, фъстъци, сушени кайсии, сушени сливи, тиквени семки, телешко месо, тофу. Това са най-известните „железни“ храни. Но в никакъв случай най-богатите на този елемент. Има други, които далеч ги превъзхождат.

Най-много желязо например има сушената мащерка – 100 г съдържат цели 123,6 мг желязо. Голямо е количеството и в сушения босилек, сушената мента, сушената майорана, кимион (но не смлян), овесената каша, сушения и стрит копър, пълнозърнестия ориз, дафиновия лист, куркумата и др.

Дозата зависи и от пола

Дневните нужди от желязо зависят както от възрастта, така и от пола. Най-високи са при децата и жените в детеродна възраст. При жените има допълнително утежняващо обстоятелство. Всеки месец те губят определено количество кръв, което изхвърлят по време на цикъла.

Това води до загубата на определени количества желязо, които трябва да бъдат доставени на организма. А при децата дефицитът започва да се усеща още в бебешка възраст, по-точно след шестия месец. При тийнейджърите недостиг може да има по време на най-бурното съзряване, тъй като ускореният растеж изисква и по-висок прием.

По принцип приемът в този период не трябва да пада под 18 мг дневно. Същото количество трябва да приемат бременните и кърмачките.

Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*