Home / Любопитно / Терапия / Какво лекуват произведенията на Моцарт и Бетовен?

Какво лекуват произведенията на Моцарт и Бетовен?

Хармоничните звуци „галят“ ухото и подобряват настроението, но имат и целебни сили. Затова не се учудвайте, ако наред с хапчетата ви „предпишат“ валс на Щраус или соната на Бетовен.

Здрав организъм в ритъм

Нашето тяло е идеално композиран механизъм – всеки орган работи със свое темпо, като създава определен биоритъм. Достатъчно е едно „колелце“ да излезе от такта и цялата система губи равновесие.

Музиката представлява хармонично редуване на различни темпове и ритми, съединяване на тоналности, и действа като своеобразен камертон за организма.

Оздравителният ефект се дължи на акустичните вълни, които влияят на психоемоционалните функции, както и на неврохимичните реакции, които активират съответни зони на главния мозък.

Така звуците стимулират не само централната нервна система, но и други жизненоважни системи.

Музикотерапия = антистрес

Много болести се дължат на прекалено напрегнатия ритъм на живот, който водим. Нарушенията в храносмилането, сънят, сърдечносъдовата система, вегетативните процеси могат да бъдат облекчени и дори блокирани с музикотерапия, твърдят специалистите.

Моцарт

Музиката на Моцарт лекува!

Наблюдения в университетската болница в Мюнхен показват, че при лечение на болести на стомашно-чревния тракт пациенти, които получавали наред с медикаментозното лечение и музикотерапия (всеки ден слушали произведения на Моцарт и Бетовен), оздравели по-бързо от тези, приемащи само лекарства.

Особено добър резултат имало при язви, отбелязват гастроентеролозите. Музикотерапевтите са разработили и профилактична програма за различни професии – служители в офиси, лица на ръководни длъжности, работници, заети с тежък физически или монотонен труд.

За всяка специалност се препоръчва различна музика, но трябва да е класическа, макар от различни жанрове. Специални програми с музика има и за пациентите на зъболекарите – те не само понасят по-лесно неприятните процедури в стоматологичния кабинет, но и по-бързо се възстановяват.

Слушане = чуване

Музикотерапевтите обясняват, че целта не е само да слушате, но и да чувате изпълнението (също както при разговор, за да се разберете със събеседника). Те определят две форми на лечението – пасивна и активна.

При първата пациентите остават просто слушатели, които възприемат лечебните музикални записи (най-добре вкъщи, със слушалки или в специални стаи със стереоуредби, но не и в концертни зали на живо, защото се намесват външни фактори дразнители).

При активната музикотерапия пациентите участват в изпълнението – пеят или свирят на инструмент. Пеенето се приема особено добре от децата, които го считат за игра и постигат лесни резултати.

Вокалотерапията влияе положително и при лечение на бронхиална астма или отказване от цигарите при възрастните.

Мощното физическо въздействие на звуците се усеща при свирене на струнни и клавишни инструменти – организмът буквално започва да вибрира в унисон с музиката.

Научноизследователският център по музикотерапия и възстановителни техники за здраве в Москва разработва и изпитва нови рехабилитационни методи.

Многобройните клинични опити, провеждани индивидуално или в групи от 1992 г., доказват, че лечебните музикални програми влияят положително на жизненоважни органи и процеси – сърдечносъдови, мозъчни и дихателни.

Резултатите показват облекчение на симптомите или пълно стопиране на развитието на определени болести.
Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*