Home / Любопитно / Терапия / Рефлексотерапия – древното изкуство за лечение на дълготрайни медицински проблеми

Рефлексотерапия – древното изкуство за лечение на дълготрайни медицински проблеми

Дрeвното и 100 % безопасно изкуство рефлексотерапия лекува редица заболявания

Рефлексотерапия е древно лечителско изкуство. Макар историята й да не е добре документирана, тя датира отпреди повече от 4000 години.

Доказателства за това откриваме в релефите по стените на гробницата на Шестата египетска династия (ок. 2450 г. пр.Хр.), на които са изобразени двама седнали мъже, на които се прави масаж на ходилата и ръцете.

Практиката може би е навлязла в Европа с войните, водени от Римската империя. В същото време можем да проследим идеята и до Древен Китай (около 3000 г. пр.Хр.), както и до древноиндийската медицина.

Теорията на рефлексотерапия била позната и на цивилизацията на инките, които предали практиката на северноамериканските индианци.

За да се реализира максимална полза от сеанса по рефлексотерапия, и терапевтът, и пациентът трябва да се разположат така, че да се постигне оптимален комфорт и за двамата.

Обикновено пациентът седи удобно облегнат, а терапевтът – както е по-подходящо за случая (така, че да може да работи върху босото стъпало или върху дланта).

рефлексотерапия

рефлексотерапия

Преди началото на сеанса пациентът сваля чорапите и обувките си. Не е необходима никаква друга подготовка. Върху кожата не се полагат никакви лекарства, кремове, масла и лосиони.

Рефлексотерапията е напълно безопасна. В ограничен вид човек може да я прилага и сам върху себе си.

Квалифицираният рефлексотерапевт ясно и открито обяснява, че неговата терапия не представлява медицинско лечение в какъвто и да било смисъл, нито може да замести медицинския съвет и терапия.

Единствената цел е да се облекчи състоянието и укрепи здравето. В основата си рефлексотерапия е превантивна терапия.

Хората със сериозни и дълготрайни медицински проблеми се насърчават да потърсят специалист. Пациентите с дълготраен диабет се съветват да подходят предпазливо към този вид терапия.

На бременните жени в началните месеци се препоръчва изобщо да избягват рефлексотерапия, за да не се провокира преждевременно раждане.

При специфични здравословни проблеми и състояния е добре пациентът да се консултира предварително с рефлексотерапевт, за да се изясни доколко методът е безопасен и подходящ в конкретния случай.

Целта на рефлексологията е да нормализира функциите на тялото и следователно не може да причини влошаване на състоянието. При повечето пациенти се наблюдава намаляване на болката.

По време на втория сеанс някои пациенти обаче изпитват по-голяма болезненост, отколкото при първия, тъй като значителното облекчаване на болката и напрежението обикновено се свързва с първия сеанс.

Поради това, когато се прилага пресура при втори сеанс, точките вече са станали по-чувствителни. Това може да причини известен минимален дискомфорт на пациента.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*