Home / Любопитно / Терапия / Как се лекуват мускулни схващания (как да си помогнем с подръчни средства)

Как се лекуват мускулни схващания (как да си помогнем с подръчни средства)

Излекувайте досадните мускулни схващания със следните домашни методи

В повечето случаи обикновените мускулни схващания не се нуждаят от лечение. Въпреки това, тъй като предизвикват болка, човекът, страдащ от тях, иска да ги спре.

Ефективен метод за противодействие на схващането е дейност на поразения мускул, обратна на причинилата спазъм.

Той изисква определено обучение и знания за мускулите, така че методът може да бъде по-ефективен, ако се упражнява от терапевт.

Внимателното и постепенно разтягане и масаж на засегнатите мускули може да облекчи болката и да ускори възстановяването. Техника от масажа, която може да помогне, е широкият натиск върху засегнатите мускули.

При продължителни мускулни схващания могат да се прилагат ледени компреси върху засегнатите места.

Възстановяването на баланса от течности и соли чрез пиене на вода или „спортни напитки“, както и консумиране на плодове и салати, съдържащи натрий, калий, магнезий и калций (бананите са добър източник), също могат да помогнат.

мускулни схващания

Как да излекуваме мускулни схващания с подръчни средства

Спазмите могат да бъдат лекувани или предотвратени чрез гинко (Ginkgo biloba) или японски дюли (Chaenomeles speciosa).

Хранителни добавки, съдържащи витамин В12, фолиева киселина, витамин Е, ниацин, калций и магнезий, също могат да помогнат.

Приемани преди лягане, те могат да намалят вероятността от схващания през нощта.

Направляваното от музика въображение, релаксацията и медитацията могат да спомогнат за намаляване на болката, свързана с мускулните схващания и спазми, както и на честотата им.

По-продължителните или редовните мускулни схващания могат да бъдат лекувани с медикаменти като карбамазепин, фенитоин или хинин.

Лечението на основни обменни или неврологични заболявания, когато е възможно, може да облекчи симптомите. Диагностицираната анемия може да се лекува с добавки, съдържащи желязо.

Вероятността от схващания може да бъде намалена чрез здравословен хранителен режим с подходящо количество минерали, както и чрез редовни упражнения и достатъчна почивка за възстановяване на енергийните запаси в мускулите.

Упражненията следва да бъдат съпътствани от подходяща стречинг (разтягаща) програма.

Избягването на физически дейности при много високи температури помага за предотвратяване на мускулни схващания, предизвикани от топлината.

Те могат да бъдат избегнати чрез пиене на достатъчно количество вода преди продължителни занимания в горещо време.

При интензивна дейност с продължителност повече от един час са полезни течности, съдържащи определено количество натрий и 4,8% въглехидрати под формата на захари (глюкоза или захароза) или нишесте (малтодекстрин). Течността трябва да е с температура (7,2 – 12,8°С).

Топлата вана преди лягане може да увеличи притока на кръв и да намали честотата на схващанията през нощта.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*