Home / Хранене / Здравословно хранене / Кариес – как да се предпазим? Кои храни заздравяват зъбите?

Кариес – как да се предпазим? Кои храни заздравяват зъбите?

Кои храни доказано заздравят зъбите?

Калцият и витамин D заздравяват зъбите. Богати на тях храни, с които можете да си ги доставите, са рибата, изварата, яйцата и черният дроб.

Болката в зъбите при пиене на гореща или студена напитка, похапване на сладко или кисело е позната на мнозина. Причината най-често е кариесът, който също е широко разпространен.

Пазете зъбите си от младини

Кариесът действа подмолно и ако не вземете мерки навреме, може да причини доста неприятни последствия, най-тежкото от които е загубата на зъба. Затова не бива да си мислите, че щом не ви боли, значи няма нужда да ходите на зъболекар.

В повечето случаи единствено стоматологът може да забележи началните поражения и да се погрижи да не се стига до влошаване на състоянието. Необходимо е да посещавате кабинета му от ранни години – родителите са тези, които дават пример и водят малчугана на профилактични прегледи.

Първите признаци за кариес остават скрити дълго преди да се появи дупка в зъба. Разрушаването на твърдите тъкани започва бавно и постепенно. Симптоми за нарушения в емайла са загубата на блясък, изсветляването на цвета и появата на бяло петънце, което понякога се оказва ронливо. Това е началният кариес, който се появява поради деминерализация на емайла и продължително въздействие на киселини върху зъбните тъкани.

кариес

Как да имаме здрави зъби?

С времето кариозното петно се превръща в повърхностен кариес, който причинява болка при прием на топла или студена, сладка или кисела храна.

Освободете се от вредните навици

Скоростта, с която се разрушава зъбният емайл, зависи от много фактори. Индивидуалните особености на организма са от значение: понижената способност на слюнката да неутрализира киселините в устната кухина, слабата устойчивост на зъбните тъкани, лошият генетичен материал.

Наред с тях обаче има навици, които увреждат оралното здраве: небалансираното хранене, злоупотребата с меки, богати на въглехидрати и киселини храни, лошата устна хигиена, тютюнопушенето и нездравословният начин на живот.

Неправилната техника на почистване също може да провокира травмиране на зъба или венците. Четкането трябва да продължава поне 2-3 минути и поне два пъти на ден – сутрин и вечер след хранене. Не забравяйте междузъбното пространство, венците и езика.

Въоръжете се със защитни средства

За профилактика на кариеса е важна зъбната паста, която ползвате. Препоръчва се да е с високо съдържание на флуор и да помага за реминерализацията на зъбите. Флуорът възстановява пораженията по емайла, когато влезе в съприкосновение с него.

В качеството на активни съставки в пастите за зъби се включват и антибактериални препарати, които почистват бактериалните налепи по зъбите.

С тях обаче трябва да се внимава, защото безконтролната и продължителна употреба може да доведе до дисбактериоза – унищожаване на постоянната микрофлора в устната кухина, която има защитна функция и предпазва от развитие на вредни бактерии.

Не прекалявайте и с техниките за избелване на зъбите в домашни условия.

Съветвайте се винаги със стоматолога си какви средства са подходящи за вас.

Не забравяйте, че 96% от състава на емайла са минерали, които са много възприемчиви към киселини, причиняващи бактериални налепи по зъбите.

Източник:Жуpнaл
Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*