Home / Психология / Излъжи ме / Важни ли са компромисите в една връзка?

Важни ли са компромисите в една връзка?

Замисляли ли сте се какво ви държи здраво с партньора ви? Дали това е любовта, доверието, децата или нещо друго? Дали ще бъде връзката ви стабилна и здрава, ако не правите компромиси? И кое е важното, кое е разковничето изобщо за човешките взаимоотношения?
На тези въпроси е трудно да се даде еднозначен отговор, но тук искам да засегна един, който според мен е много важен, а именно доколко компромисите, които правим могат или не да допринесат за една връзка.

 
Говорете често с половинката си Представете си, че работите на пост, при който се налага понякога да си вдигате телефона и извън работно време. Случва ви се не много често, но все пак достатъчно брой пъти, за да сте наясно, че вашият партньор се дразни от това, тъй като смята, че поставяте работата на първо място.
 
Какво бихте направили в случая?
 
Разкъсвате се между задълженията си, които не можете да пренебрегнете с лека ръка и разбирате недоволството на партньора си, който е отделил време да е с вас, а в определен момент на вас ви се налага да работите. Опитвате се да приключите колкото се може по-бързо със задълженията си, но сте наясно, че вече е късно за какъвто разговори с мъжа до вас, тъй като той просто за пореден път се е разочаровал от вас и ви смята за работохолик.
 
Тогава как бихте могли да стигнете до компромис и изобщо възможен ли е той в такава ситуация?
 
Да, възможен е, но само при едно единствено условие – да го искате и двамата и да положите усилия да се изслушате взаимно и без обвинения и да намерите общо решение на ситуацията.
  • Седнете двамата и поговорете открито кой от какво се дразни.
  • Не бързайте да се обвинявате един друг (това всеки го може). Изслушайте това, което има да ви каже партньора ви и го помолете да ви каже какво очаква от вас.
  • Изложете му своите доводи за създалата се ситуация и за проблема, който в случая се оказва вашата работа.
  • Тъй като проблема е вашата работа, постарайте се да поговорите с началниците си и да поискате повече лично време.
  • Докажете да партньора си, че той е на първо място за вас и се постарайте да не го пренебрегвате за в бъдеще, но поискайте същото и от него, защото отстъпките и компромисите имат смисъл само, ако и двамата ги правите.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*