Home / Любопитно / Болки в гърба? 8 съвета, които ще ви помогнат!

Болки в гърба? 8 съвета, които ще ви помогнат!

Болките в гърба и уврежданията на гръбначния стълб не са вече характерни само за хората, които работят на полето. Мнозина градски жители също страдат от тях. Как да се опазим?

1. Правете лечебна гимнастика

Какви точно упражнения да изпълнявате, по колко време и колко често, зависи от общото ви здравословно състояние. Физиотерапевтът ще ви изготви индивидуален комплекс за гимнастика в зависимост от гъвкавостта на гръбначния ви стълб и силата на мускулите ви.

Съвет: Ако вече имате проблеми с гръбнака, непременно кажете на фитнес инструктора си.

2. Разтоварете кръста

Обикновено височината на работния кухненски плот е 90 см и по-високите хора се привеждат, докато приготвят продуктите за готвене. Потърсете начин да избегнете не само неудобната, но и вредната за кръста поза.

Съвет: Не работете прави в кухнята – сложете стол според височината си и действайте лесно и здравословно.

3. Вдигайте предметите правилно

Отнася се не само за тежките, но и за леките вещи. Това ще ви предпази от травми в кръста и гръбнака. Тежкият товар – пазарската чанта, куфарът или кошът с изпраното бельо, повдигнете, като застанете пред него с леко раздалечени крака и свити колене, без да се прегъвате в кръста и да навеждате надолу главата.

Стегнете мускулите на ръцете и бедрата, за да не претоварите гърба. Леки предмети вдигайте от пода с една ръка, като с другата се придържате към стол или маса, за да сте по-устойчиви. Приведете се напред със сгънат в коляното крак, а другият изпънат назад. Като вземете предмета, опънете свития крак и се изправете.

болки в гърба

Полезни съвети при болки в гърба

Съвет: Когато трябва да отворите долно чекмедже на скрина или под леглото, клекнете пред него и тогава го издърпайте с две ръце, а не се навеждайте напред с опънати крака. Щом извадите каквото ви трябва от чекмеджето, се изправете, като се подпрете с ръка на скрина или леглото.

4. Движете се

Ако работите седнали и по цял ден не мърдате от стола, това се отразява зле на гръбнака. За да предотвратите вредния ефект, не забравяйте физическата активност – упражненията засилват кръвообращението и притока на наситена с кислород кръв, която храни мускулите.

Движението помага и да не трупате килограми, защото наднорменото тегло тежи на гърба ви и изкривява стойка на тялото.

Съвет: Не се претоварвайте физически, ако досега сте водили застоял живот – достатъчно е да ходите пеша по 30 минути 5-6 дни в седмицата за начало.

5. Отървете се от стреса

Хроничните болки в гръбнака могат да доведат до нервни състояния. За да се избавите от напрежението, учените съветват да си намерите хоби, да се научите да медитирате, да се заемете с благотворителна дейност и да преосмислите положението си. Погледнете положително и ще откриете, че проблемите ви може би са по-леки от тези на изпадналите в беда хора, на които помагате.

Съвет: Всеки ден отделяйте време само за себе си и сведете до минимум нещата, които ви причиняват стрес.

6. Контролирайте тежестта на дамската си чанта

В модните обемни дамски чанти тип пазарски торби можете да сложите много неща, но и ще трябва да носите много килограми. Преметнете ли така чанта през рамо, увреждането на гръбначния стълб ви е сигурно – тежестта нарушава вертикалното положение на тялото.

Съвет: За всеки ден си изберете чанта с дълга дръжка, прехвърлена диагонално през едното рамо като кондукторска – така тежестта ще се разпредели по-равномерно.

7. Карайте колело в правилна поза

Велосипедът е отлично средство за раздвижване, но уврежда гръбнака при неправилна стойка. Изберете си подходящо за фигурата ви колело. Когато карате, старайте се да не държите раменете напрегнати и опънати назад, както и обратното – наведени силно напред и изскочили над шията ви.

Съвет: Нагласете височината на седалката така, че да облекчите натоварването върху гръбнака – наведете леко предната част на седалката под ъгъл 15-20 градуса.

8. Подобрете стойката си

Оказва се, че седежът с идеално изпънат прав гръб под 90 градуса със стола не е правилната стойка. Изследване на шотландски учени показва, че хората, които седят по този начин, са най-застрашени от увреждания на гръбначния стълб. Най-здравословна е позата, при която сте леко наведени назад, показват резултатите.

Съвет: Регулирайте стола на работното си място така, че гърбът ви да се обляга леко назад. Очите ви трябва да са на нивото на монитора, за да не се навеждате и да ви се схваща вратът. Сложете си и степенка за краката под бюрото.

Източник:Жуpнaл

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*