Home / Народна медицина / Билкови рецепти / Билки против стрес – вижте този полезен списък!

Билки против стрес – вижте този полезен списък!

Премахнете стреса с помощта на тези изпитани билкови рецепти

Да се борите със стреса, пиейки хапчета, не е особено добра идея. Преди да прибегнете до тази крайна мярка, пробвайте всички други средства.

Преструктурирайте режима си на работа и почивка, спортувайте, променете режима си на хранене и прилагайте някоя от многобройните билкови рецепти за намаляване на стреса.

Можете да се консултирате с лекаря си и да пиете добавки на билкова основа.

Сибирският женшен е едно от най-добрите средства за борба със стреса, подобрява имунната система и спомага за релаксацията на мускулите.

Точно сега нямате време да ходите на лекар? Пробвайте най-традиционния вариант на билкови рецепти против стрес – чая.

Чаят от маточина намалява тревожността. Може да се пие и топъл и студен, по ваше желание, 3 до 4 пъти дневно. Чаят от пасифлора има общоуспкояващ ефект-пие се 2 до 3 пъти на ден.

билки против стрес

Жълтият кантарион помага при стрес

Най-известен с успокояващите си свойства е чаят от лайка. Още ароматът му ви действа релаксиращо.

Към него можете да си добавите мед и лимон и да пиете по няколко чаши на ден. А когато ви омръзне да пиете чай от лайка, минете на чай от жълт кантарион.

Носете си малък термос с чай на работа и заменете постоянното пиене на кафе и газирани напитки с него. Бързо ще усетите благотворния му ефект.

Има и билкови рецепти за намаляване на стреса, в които се използват етерични масла.

Маслото от лавандула например има силен, успокояващ ефект и влияе благотворно на нервната система.

Използва се при ароматерапия и масаж. Добра идея е също да го смесите със соли за вана и да се отпуснете за десетина минути в нея.

Топла вода, аромат на лавандулово масло и минерални соли, които действат отпускащо на мускулите и освежаващо на цялото тяло – звучи изкушаващо, нали?

Не прекалявайте с употребата на етерично масло, спазвайте указанията, написани на етикета и се съветвайте с лекар винаги преди да използвате лекарства на билкова основа. И пийте чай. Повече чай.

Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*