Home / Хранене / Най-опасните врагове на черния дроб! Какво вреди на този орган?

Най-опасните врагове на черния дроб! Какво вреди на този орган?

От него зависи самочувствието ни, мозъчната дейност, качеството на съня, състоянието на кожата… Важно е да го пазим!

Древните гърци дори смятали именно черния дроб, а не сърцето, за главния орган в човешкото тяло. Специалистите казват, че ако не знаете къде точно се намира, значи всичко с него е в ред. Напомнят обаче, че черният дроб е много търпелив и се „обажда“ само когато има сериозен проблем, който е доста напреднал. Затова е важно да му обръщаме повече внимание.

Внимание!

Хранителните добавки за отслабване съдържат десетки различни активни компоненти, сред които някои могат да нанесат тежък удар върху този жизненоважен орган.

Какво вреди на черния дроб?

Алкохолът и вирусите са основните причини за чернодробните заболявания. Наред с тях обаче удар върху здравето на този орган могат да нанесат нарушения в имунната система, прием на някои лекарства, продължителен контакт с битови токсични вещества, генетични дефекти, резки промени в теглото и неправилно хранене.

Ето кои са най-опасните врагове на черния дроб:

1. Мазната храна.

черния дроб

Какво вреди на черния дроб?

Тя съдържа голямо количество свободни мастни киселини, които водят до натрупване на триглицериди в черния дроб, а това е причина за дистрофията му.

2. Пържените в масло продукти.

Препържената мазнина е източник на канцерогенни вещества, нитрити и нитрати. Те водят до поява на свободни радикали на кислорода, които увреждат клетките по мембраната на черния дроб.

3. Сладкото.

Високото съдържание на глюкоза в сладките продукти повишава нивото на инсулина и чернодробните рецепторни клетки стават невъзприемчиви към този хормон. Това е първата стъпка към диабета и към пораженията на органа, които не са причинени от алкохола.

4. Консервите.

Те са особено богати на вредни съставки: консерванти, стабилизатори, овкусители, ароматизатори, оцветители на хранителни продукти. Приети в организма, те образуват нитрати и нитрити, които разрушават чернодробните клетки.

5. Инсектициди и пестициди.

Пресните плодове и зеленчуци могат да се окажат вредни, ако производителите са използвали инсектициди и пестициди при отглеждането им. Попаднали със свежата храна в тялото, те нанасят токсични поражения на черния дроб.

6. Някои лекарства.

Например парацетамолът и тетрациклинът, приемани в по-големи количества, както и определени препарати за хронични болести, могат сериозно да увредят черния дроб. Взимането на медикаменти трябва винаги да бъде по лекарско предписание и под наблюдение.

7. Цигарите.

Тютюневият дим съдържа големи количества канцерогенни вещества, които причиняват чернодробни заболявания.

8. Алкохолът.

Той разрушава чернодробните клетки и постепенно ги изражда, като органът започва да губи способността си да прочиства тялото от токсичните вещества. Накрая може да се стигне до пълен отказ на черния дроб да функционира.

Източник:Жуpнaл
Снимка: Pixabay.com

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*