Home / Хранене / Хранителни добавки / Какви са видовете аминокиселини и за какво помагат?

Какви са видовете аминокиселини и за какво помагат?

За какво помагат незаменимите аминокиселини и какви са видовете

Аминокиселини – стават популярни като хранителни добавки към края на XX в. за различни цели, включително и за фитнес, намаляване на теглото, както и помощни средства при хронични заболявания.

Някои привърженици на холистичната медицина смятат, че такива хранителни добавки в правилната дозировка могат да помогнат в борбата с депресията, алергиите, сърдечно-съдовите заболявания, стомашно-чревните проблеми.

Също високия холестерол, отслабването на мускулите, проблемите с кръвната захар, артрита, безсънието, биполярното разстройство, епилепсията.

Както и синдрома на хронична умора, аутизма, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и умствено претоварване.

Аминокиселинната терапия като допълнителна помощ към здравословния начин на хранене става част от фитнесманията в САЩ към края на 90-те години на XX в.

Незаменими аминокиселини
Аминокиселините, които се получават само от храна и които тялото не може да произвежда, изпълняват различни функции:

аминокиселини

Какви са видовете аминокиселини и за какво помагат

Триптофанът се смята за природен релаксант. Тази аминокиселина облекчава безсънието и помага при лечението на мигрена.

Използва се също за намаляване на риска от сърдечни и артериални спазми. Аминокиселината взаимодейства с лизина за намаляване нивата на холестерола.

Лизинът помага за правилното усвояване на калций; за формирането на колагена в изграждането на костния хрущял и съединителната тъкан, производството на антитела, хормони и ензими.

Изследване посочва, че той може да бъде ефективен също и срещу херпес чрез създаването на баланс на хранителни вещества, които забавят растежа на херпесния вирус.

Недостатъчност на лизин може да доведе до умора, липса на концентрация, раздразнителност, зачервени очи, изоставане на растежа, косопад, анемия и репродуктивни проблеми.

Метионинът е основният източник на сяра, който може да предотврати проблеми с косата, кожата и ноктите.

Понижава холестерола чрез увеличаването на производството на лецитин в черния дроб. Намалява мазнините в чернодробните клетки; предпазва бъбреците и помага на растежа на косата.

Фенилаланинът доставя на мозъка норепинефрин (отговорен за предаването на сигнали между нервните клетки и мозъка); поддържа бодростта, намалява болките и дискомфорта в стомаха, действа като антидепресант и подобрява паметта.

Треонинът е съществена част от колагена, еластина и емайла на зъбите; предотвратява увеличаването на черния дроб; подпомага храносмилането и функцията на червата и стимулира метаболизма.

Валинът стимулира мозъчната дейност, помага мускулната координация и е естествено успокоително.

Левцинът и изолевцинът действат синергично за основните биохимични процеси в организма, които придават сила и засилват дейността на главния мозък.

Роля на някои заменими аминокиселини
Глицинът участва в процеса на снабдяване на клетките с кислород, както и в изграждането на клетъчните структури, играе ключова роля в производството на хормони и засилването на имунната система.

Серинът е източник на глюкоза за черния дроб и мускулите, създава антитела за имунната система и синтезира мастнокиселинна обвивка около нервните влакна.

Глутаминовата киселина е „естествена храна“ за мозъка, защото тя подпомага мозъчната дейност, а също и зарастването на язви и борбата с умората.

Лекарите, практикуващи алтернативна медицина, препоръчват тези добавки особено на хора, които не се хранят пълноценно – например вегетарианци.

Такива, които нямат пълен протеинов баланс, както и спортисти, лица подложени на тежък стрес. Както и всеки, който приема алкохол в умерени до високи количества.

Хранителните добавки с различни аминокиселини се предлагат под формата на капсули, таблетки или на прах. Разпространена форма е и гелът.

Те съдържат протеини от желатин, соя и суроватка. Пазарът на хранителни добавки е огромен – става дума за милиони долари и буквално стотици видове.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*