Home / Хранене / Хранителни добавки / Какво причинява липсата на силиций в организма ни?

Какво причинява липсата на силиций в организма ни?

Силицият е на мода. За него говорят аптекарят, лекарят, приятелката, която си е купила лак за нокти със силиций…

Какво го прави толкова интересен?

Силицият е олигоелемент, без който организмът не може, защото той осигурява здравето на съединителната тъкан навсякъде в тялото – в мускулите, кожата, хрущялите, кожата, ставите, кръвоносните съдове.

Силицият е на мода. За него говорят аптекарят, лекарят, приятелката, която си е купила лак за нокти със силиций… Какво го прави толкова интересен?

За какво служи?

Той стимулира производството на фибрите на колагена, поддържа влажността на тъканите, тонизира и стяга кожата. Силицият влиза също в структурата на кератина, за да придаде плътност на косата и предотврати чупливостта на ноктите.

коприва силиций

коприва

Ценният олигоелемент участва също в минерализацията на костите, защото подпомага фиксирането на калция. Но силицият не се произвежда в тялото, той трябва да бъде внесен и „складиран” в него.

Къде се намира?

Можем да си набавим силиций от някои минерални води, както и от пълнозърнестите храни, бирата, фурмите, бананите, кафето и чая. В най-голямо количество се намира в житото, овеса, копривата, бамбука (който се огъва, но не се пречупва благодарение именно на силиция).

Нужно ли е да го взимаме?

Разнообразното хранене покрива дневните нужди на организма от силиций. Но когато на масата ни има най-вече рафинирани продукти, бедни на минерали, тогава не получаваме достатъчно от този олигоелемент пише сп. Здравен журнал.

С възрастта намалява способността за натрупване на силиция в организма.

При ставни заболявания може да се приема под формата на хранителна добавка в продължение на 3 седмици, след което се прави прекъсване от 10 дни, за да починат бъбреците, и се продължава още 3 седмици.

Органичен или минерален?

На опаковката може да прочетете „органичен силиций“, който се смята за по-добре усвоим от организма в сравнение с минералния.

Всъщност по природа силицият е минерал, който става органичен, когато е свързан с въглерод, тоест в растенията.

Щом бъде усвоен от червата, силицият, освободен от въглерода, действа в своята минерална форма.

Що се отнася до синтетичния силиций, допускат се само три вида за употреба в козметиката и в хранителните добавки – ортосилициева киселина, силициев двуокис и силициева киселина под формата на гел.

Този олигоелемент стимулира производството на колаген, и реминализира костите. Това го прави съюзник на здравето на кожата, ставите и скелета.

Един коментар

  1. Здравейте скъпи читатели на http://ozdravei.com!
    Силиция играе важна роля за правилно протичане на процесите в човешкия организъм. Научно доказано е, че при липсата на силиций не могат да се усвоят над 70 минерала в организма. Липсата на силиций води до размекване на костите, проблеми с кожата, косата, кръвоносните съдове и редица други негативи.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*