Home / Хранене / Хранителни добавки / Креатин – в кои случаи трябва да се приема добавката?

Креатин – в кои случаи трябва да се приема добавката?

Кога и как е най-добре да приемаме креатин?

Креатин монохидрат е една от най-дискутираните аминокиселинни добавки, предлагани на пазара.

Креатинът се различава от другите аминокиселини, тъй като не участва в производството на протеини.

В тялото се произвеждат малки количества от него в бъбреците, черния дроб и панкреаса. Червеното месо (чист телешки стек) и рибата също съдържат няколко грама креатин.

Той се съхранява в мускулните клетки и се използва за дейности като например вдигане на тежести и спринт и осигурява необходимата за извършването им енергия.

Естественият проблем е, че креатинът, произведен от организма, бързо се изчерпва. След около 10 секунди, когато се появи мускулната умора, дневната продукция вече е изразходвана.

Тимъти Гауър пише за списание „Ескуайър“ през февруари 1998 г.: „Учените идентифицираха креатина преди сто и шестдесет години. Чак през 1980 г. те разбраха, че мускулните клетки могат да бъдат „натоварени“ с повече от 30% над това, което по принцип могат да понесат.

Оттогава няколко проучвания показват, че състезателите по вдигане на тежести, които взимат креатин, се изморяват по-трудно, което им позволява да работят по-дълго.“

Гауър отбелязва също, че потребителите на креатин откриват, че теглото, което те наддават е без мазнини.

креатин

креатин

Независимо дали това е мускулна маса или пък организмът повишава съдържанието на вода в мускулната тъкан. Никой все още не е определил доколко мускулните клетки задържат вода по време на увеличеното усвояване на креатин.

Освен това не е ясно защо той дава енергия на спринтьора. Не може, обаче да помогне на маратонеца, който бяга в продължение на часове. Въпреки че креатинът е в търговската мрежа от 1993 г., неговите дългосрочни последици остават неизвестни.

Помага ли креатин при рехабилитация на пострадали спортисти?

Едно проучване от 2002 г. показва, че използването на креатин помага при рехабилитацията на пострадали спортисти, а друго, че използването на добавката повишава риска от нараняване.

Следва да се отбележи, че около 20-30% от проучваните не са показали подобрение при използването на креатин.

Един доклад показва, че креатинът може да бъде полезен при някои хора за стимулирането на метаболизма. При други за изгарянето на калории и им помага при процеса на отслабване.

До 2008 г. нямаше убедителни доказателства за това.

През 2008 г. Националният американски център за допълнителна и алтернативна медицина (NCCAM) съобщава, че според първоначални проучвания креатинът може да бъде ефективен при лечение на болестта на Хънтингтън.

Креатинът на прах се използва широко от звезди, олимпийски шампиони и професионални спортисти.

Според научните изследвания при ежедневна употреба на креатин дозата следва да бъде към 5 г на прах. Приема се в чаша портокалов сок до 3-4 пъти на ден по време на усилени тренировки. За поддържане на организма – 5 г веднъж дневно.

Тъй като аминокиселините са естествени вещества, които, от една страна, се произвеждат в човешкото тяло, а от друга, се набавят чрез храната посредством протеини, получени от животински и млечни продукти.

Също и растителни култури като боб и ориз, продажбата на аминокиселини не е регламентирана от Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Освен това не са дефинирани дневните дози. Наличието на тези вещества не може да се провери чрез тестове. Аминокиселинните добавки могат да бъдат определени като вещества, чийто ефект при всеки е различен.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*