Home / Хранене / Хранителни добавки / Аминокиселини – есенцията на хранителните добавки

Аминокиселини – есенцията на хранителните добавки

Аминокиселините могат да бъдат Единични и Комплексни. Под формата на хранителна добавка в течно състояние, капсули или на прах. Тяхната основна функция е да спомагат за по-бързо възстановяване или растеж на мускулите. Огромно влияние оказват върху синтеза на ензимите – съня, настроението и т. н. Съществуват два основни вида – растителни и животински. За спортистите са най-важни аминокиселините от животински произход, които се съдържат в месото, яйцата, млякото.

Хранителни добавки - аминокиселиниСъществуват около 150 вида, но от състава на белтъчините са 20 основни , като всяка от тях представлява карбоксилна група СООН, водороден и въглероден атоми, и разбира се аминогрупа NH2. Всяка една от тях принадлежи към дадена група и верига “R“, в зависимост от която всички се разделят на заменими и незаменими. Заменимите са тези, които се произвеждат в тялото, а незаменимите, които не се произвеждат, поради тази причина тяхното набавяне става чрез поемане на хранителни добавки и продукти. Най-разпространените и популярни у нас са: L-Carnitine, L-Arginine, L-ornithine, Acetyl L-Carnitine и др.
Храни с най-богато съдържание на аминокиселини са рибата, месото, млечните продукти, а също бобови храни. Тези храни се препоръчват повече от растителните, но за сметка на това съдържат повече мазнина.
Аминокиселините имат свойствата да въздействат върху съня, концентрацията, настроението, агресивността, емоциите и сексуалността. Те са изключително важни за възстановяване на мускулните тъкани, а също и развитието на мускулната маса. ВРАК (верижно разклонени аминокиселини) с променени профили са най-удачни за увеличаване на телесната маса, а в зависимост от това какви точно АК се добавят, служат и за релеф за разлика от креатина.
За добро храносмилане и белтъчния синтез са необходими по 1-2 грама от хранителната добавка на ден. Важно е да споменем, че когато ги приемате е желателно да приемате и необходимото количество калории.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*