Home / Хранене / Хранителни добавки / Хранителни добавки – Креатин

Хранителни добавки – Креатин

Креатинът се сформира в човешкия организъм от глицин, аминокиселинен аргинин и метионин. Средно около 120 грама от него се съдържа в човешкото тяло под формата на креатин – фосфат (КФ). Основната му функция е да спомага за набавяне на енергия. Приемането му е от изключителна важност за всеки спортуващ атлет.

Креатин - хранителната добавка която ни дава силаТук е моментът да споменем, че хранителната добавка способства за покачване на енергия и дава сила при работа с тежести, допринася за по-голяма концентрация и за значително по-интензивни тренировки. Теглото на трениращия се покачва вследствие на изброените дотук особености, мускулът става голям, но не релефен, какъвто го прави протеина. Креатинът допринася и за по-голяма психическа мотивация. Подходящ е за хипертрофичен и силов стил на трениране.
Той се съдържа в храните от естествен вид – сьомга, херинга, телешкото месо (в 1 килограм телешко се съдържат близо 4 грама креатин). За да има успешни резултати, човек тренирайки трябва да изяжда големи количества месо, а това е невъзможно нали?
Приемането му повишава концентрацията в тялото на аденозин – трифосфат (АТФ), което способства за по-продължителен период на захранване на клетките с енергия, която впоследствие отива в мускулите.
Хранителната добавка има следните ползи:
Покачва в тялото количеството на общ креатин, дава сила и енергия, способства за нарастване на мускулната маса и телесното тегло, дава психическа мотивация, повече издържливост, намалява умората.
Креатинът е изключително полезен за възрастни хора, помага при болести на Хънтингтън и Паркинсон, при дистрофия на мускулатурата. Той намалява нивото на холестерола, спомага за когнитивните способности, но не се препоръчва при диети, тъй като задържа вода в тялото и качва телесна маса.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*