Home / Хранене / Здравословно хранене / Разнообразете вкуса на ястията с 4 вида олио

Разнообразете вкуса на ястията с 4 вида олио

Две-три супени лъжици дневно от тези видове олио покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни.

Орехово олио – антивъзпалително

Използването на ореховото олио е хубаво да бъде от време на време. Едно от най-добрите му приложения е за овкусяване на салати.

Не се колебайте понякога да консумирате олиото от орехи – то подобрява мозъчната дейност.

Богато на Омега 3 и с изявен вкус, това олио придава приятен аромат на зелените салати, на суровите зеленчуци и на рибните ястия.

То може също така да замени маслото, за да ароматизира приятно тестените сладкиши от типа на мъфини и кексове.

Зехтин – антихолестерол

Зехтинът е хубаво да се използва в ежедневието, а за препоръчване е да е студено пресован. Използвайте го за готвене, така и за овкусяване на салати и директна консумация (в здравословни рецепти със зехтин).

видове билково олио

видове олио

Богат на полифеноли, витамин Е и на мононенаситени мастни киселини, зехтинът има антиоксидантни свойства, предпазва артериалните стени и намалява нивото на лошия холестерол. Той играе важна роля в превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Съдържанието му на олеинова киселина (Омега 9) му придава много добра устойчивост на топлина. Това свойство позволява да се използва за пържене. Особено добре се съчетава със зеленчуци на пара.

Рапично олио – срещу стареене на кожата

Олиото от рапица може да се използва в ежедневието като за препоръчване използването му за овкусяване на салати и зеленчуци на пара. Не е много подходящо за готвене.

Богато на витамин Е, рапичното олио забавя стареенето на кожата. То съдържа също Омега 3, ненаситените мастни киселини, от чийто недостиг обикновено страдаме.

Добре е да се консумират две супени лъжици дневно от него, за да си набавяме нужните ни хранителни вещества.

Омега 3 киселините не понасят топлината. Затова го използвайте да оросявате с него салатите, суровите зеленчуци, зеленчуците на пара и рибите.

Сусамово олио – антиоксидант

Сусамово олио може да използваме от време на време основно за придаване на специфичен вкус на салати.

Богато на мастните киселини Омега 9 и Омега 6, сусамовото олио съдържа много малко Омега-3 мастни киселини.

Но пък има в изобилие витамин Е. С вкуса си на печено, то е най-уханното от всичките видове растителни олиа. Идеално е за овкусяване на зеленчуци и за приготвяне на маринати.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*