Home / За жената / Красота / Защо кожата ни се състарява преждевременно и как да избегнем това?

Защо кожата ни се състарява преждевременно и как да избегнем това?

За да бъде кожата ни поддържана и здрава, за да запазим по-дълго младежкия й вид, трябва да се откажем час по-скоро от вредните навици. Тогава резултатите ще бъдат видими и дълготрайни…

Много ние лесно да стоварваме цялата вина върху колагена – комплекс от белтъци в съединителната тъкан на кожата, чието количество в огранизма ни намалява с течение на времето.

Основните причини кожата ни да старее преждевременно обаче се крият в начина, по който се отнасяме към нашето тяло. Затова колкото по-рано започнем да се грижим за себе си, толкова по-доволни ще сме от резултата.

Застояването в затворени помещения

Замърсеният въздух в града вреди на целия организъм и може да доведе до появата на дихателни проблеми и алергични реакции. Освен това той влияе много зле на кожата и я състарява преждевременно.

Добре е да прекарваме колкото можем повече от свободното си време на чист въздух и два пъти в седмицата да си правим витаминни маски, за да възвръщаме блясъка и свежестта на кожата си.

Стареене на кожата

Защо кожата се състарява

Имайте предвид, че повърхностните маски ще подобрят вида на кожата ви, а дълбинните – качеството й. Освен това, ако прекарвате много време в стая с климатик, трябва да хидратирате кожата си допълнително с предназначените за това козметични продукти.

Освен че води до преждевременно състаряване на кожата, пиенето на повече алкохол от допустимото може да стане и причина за инфаркт, рак на черния дроб и други болести. Една до две чаши вино или една-две малки чашки от 50 мл концентрат са максималното допустимо количество алкохол на ден – повече от това е вредно.

Пушенето

Доказано е, че активните пушачи остаряват 20 пъти по-бързо в сравнение с непушачите. Никотинът в цигарите уврежда кожата, набръчква я, прави я сива, суха и разгражда намиращия се в организма витамин С.

Ако се откажете от този лош и нездравословен навик – пушенето, ще забележите, че видът ви ще се промени – ще изглеждате много по-добре. Ако не възнамерявате или не можете да се откажете от цигарите, всеки ден приемайте витамин С на таблетки и яжте повече плодове и зеленчуци.

Редовното недоспиване
Въведете промени в навиците, свързани със съня ви. Когато не се наспивате добре, под очите ви се появяват тъмни кръгове, а вие се чувствате уморени. Затова преди лягане си взимайте вана с етерични масла (например от лавандула), слушайте отпускаща музика, пийте чаша топло мляко или чай, подсладени с мед. Проветрявайте стаята си.

Не гледайте филми на ужасите или криминалета и не четете тежка литература, защото така ще ви е по-трудно да заспите или ще сънувате после кошмари. Ако спазите тези съвети, сутринта ще се събудите отпочинали и красиви.

Похапването на сладко
Освен че разваля зъбите, захарта ни кара да пълнеем, отслабва имунитета и е причина за появата на някои кожни проблеми като пришки, петна, бръчки и тъмните кръгове под очите. Захарта разгражда колагена, което състарява кожата и отнема еластичността й.

Ако се откажете от сладкото, ще имате по-стройна фигура, кожата ви ще бъде по-чиста и с по-малко бръчки, лицето ви няма да е подпухнало и ще имате по-здрав вид. Затова, следващия път, когато ви се дояде шоколад, опитайте се да устоите на изкушението. Можете да задоволите глада за сладки неща с ядки и сушени плодове пише сп. Здравен журнал.

Неспокойният начин на живот
Хората, изложени на ежедневен стрес, изглеждат по-стари от тези, които се притесняват по-малко. Причината за това е, че напрежението уврежда процеса на делене на клетките и така ускорява стареенето на кожата. Стресът отслабва имунитета и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

В напрегнати ситуации е добре да дишате дълбоко. Вдишвайте през носа и бавно издишвайте през устата, като същевременно отпускате всичките си мускули. Опитайте се да не обръщате внимание на нещата, които ви изнервят. Все пак най-важно е здравето.

Нездравословното хранене

Искате ли да запазите здравето и младежкия си вид? Разнообразявайте менюто си, като включвате в нето риба, зехтин, плодове и зеленчуци. Избягвайте мазните храни, защото голямото количество холестерол в кръвта може да предизвика най-различни заболявания.

Всеки ден набавяйте витамини на тялото си, защото те предотвратяват разграждането на колагена в кожата. Храната, богата на витамини А, С и Е, ще възвърне еластичността на кожата ви. Приемайте цинк и достатъчно течности (най-малко по литър и половина на ден, а за спортистите – повече).

Водата пречиства организма и хидратира кожата. Хранете се колкото можете по-здравословно, на всяко хранене яжте зеленчуци – сурови или готвени.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*