Home / За жената / Красота / Как да имаме стегнати и здрави гърди?

Как да имаме стегнати и здрави гърди?

В средата на 90-те се вдигна много шум след излизането на книгата Dressed to Kill, посветена на връзката между рака на гърдата и сутиените.

Нейните автори (биолог и антрополог) анкетирали почти 5000 американки, като половината имали рак на гърдата. Авторите изяснили, че 3 от 4 заболели жени почти денонощно са носили сутиени.

Теорията за сутиените-убийци не успя да намери поддръжка в научните среди, а самата методика на проучването беше подложена на сериозна критика.

Днес повечето онколози се обединяват около мнението, че дори твърде тесният сутиен не може да бъде причина за онкологично заболяване.

Самата идея, че ракът на млечните жлези може да бъде предизвикан от носенето на сутиен, е толкова нелепа от научна гледна точка, че изследователите едва ли ще решат да си губят времето и силите за провеждане на отделни проучвания“ – казва представител на Американското онкологично общество в интервю.

Въпреки всичко казано дотук, неправилно подбраният сутиен може да създаде немалко други проблеми на жените. Незначителният дискомфорт, умножен по месеци и дори години, се превръща в истинска катастрофа.

Твърде късите или тънки презрамки, неудобните банели, стегнатото закопчаване – всичко това травмира кожата и предизвиква раздразнение. В твърде малки чашки гърдите са под постоянен натиск, а пък твърде свободните просто не се справят със задачата си.

стегнат бюст

Как да имаме стегнати гърди?

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

Отговор на въпроса да купите или не конкретния сутиен, може да даде само вашето тяло. В пробната закопчайте сутиена така, че да не ви стяга и да не е отпуснат, коригирайте дължината на презрамките.

Правилният сутиен не трябва да ви притиска, но не бива да е и твърде свободен, чашките трябва да прилепват перфектно на гърдите, а кожата около чашките в никакъв случай не трябва да се набръчква.

Ако пропуснете дори само едно от тези изисквания, нещата няма да са както трябва.

По време на спортни занимания специалният сутиен е необходим дори на онези жени, които обикновено минават без сутиен. Спортните сутиени прилягат към гърдите и ги фиксират по-добре.

Това е важно, защото физическите натоварвания могат излишно да разтегнат кожата, а така непредпазеният бюст може по-лесно да бъде травмиран. Освен това, тези сутиени се шият от специфични материали, които попиват потта и издържат по-добре на често пране.

Според едно изследване 70% от анкетираните жени изразяват недоволство от своите гърди. 28% мечтаят да увеличат гърдите си, 9% – да ги намалят, а 33% смятат гърдите си за недостатъчно стегнати.

Операцията на гърдите остава най-популярна сред пластичните процедури, а междувременно психолозите тревожно „бият камбаната“ и съветват: преди да легнете под ножа, се справете с вътрешния си свят.

И, разбира се, можете да се справите с проблема с помощта на коригиращо бельо – понякога формата на сутиена е единственото достатъчно условие, за да неутрализирате това свое притеснение. А най-добре обърнете внимание на поддържането на гърдите в добро физическо състояние.

Бюстът ви може да изглежда и да се „чувства“ по-добре. Достатъчно е да спазвате няколко не толкова трудни неща:

1. Включвайте в менюто си повече продукти с витамини А, С и Е – например моркови, кайсии, спанак, цитруси, банани.

2. Можете да правите лек масаж на гърдите, когато нанасяте крем или балсам (кожата на бюста изсъхва лесно, така че е добре да се подхранва). Това подобрява кръвообращението и тонуса на гърдите.

З. Ако много държите бюстът ви да е стегнат, а не сте сигурни в ефекта от домашните грижи, можете да се подложите на миостимулация – въздействие върху гръдните мускули с импулсен ток, пише сп. „Здравен журнал“.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установили, че редовният масаж на гърдите е ефикасно средство за профилактика на млечните жлези. Те дори планират да създадат специален сутиен, който не само да поддържа гърдите, но и да ги масажира.

А дотогава можете да си правите масаж така: покрийте гърдите с длани и направете 10 леки въртеливи движения от раменете, надолу, към средата между гърдите и нагоре към начално положение.

Вдишайте дълбоко и на издишане внимателно притиснете гърдите си така, сякаш искате да ги доближите към себе си. Повторете няколко пъти.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*