Home / Любопитно / Терапия / Какво и как лекуват полезните етерични масла?

Какво и как лекуват полезните етерични масла?

Какво трябва да знаем преди употребата на етерични масла и как да се лекуваме с тях

Етерични масла – използват в няколко системи за лечение, включително в ароматерапията, аюрведическата медицина и масажната терапия.

Тези масла се използват при проблеми с кожата и скалпа, сред които акне, гъбички по стъпалата.

Също при изгаряния, порязвания, пърхот, екзема, ухапвания от насекоми, паразити, слънчеви изгаряния, брадавици и бръчки.

Препоръчват се при проблеми с мускулите и ставите, дължащи се на проблеми с кръвообращението, артрит, високо кръвно налягане, целулит, болки и разширени вени.

Предписват се различни етерични масла при дихателни проблеми и инфекции, алергии, астма, болки в ушите, синузит, конгестия (кръвен застой), настинка и грип.

Използват се и за подобряване на храносмилането и подобряване на хормоналния баланс. Намират голямо приложение и при и тонизиране на нервната система при заболявания като тревожност, депресия, полова дисфункция и изтощение.

Етеричните масла могат да се използват като бързо и ефикасно средство за подобряване на настроението.

Използват се също за увеличаване на енергията на спортистите, намаляване на стреса и подпомагане на релаксацията.

Те се използват и в състава на парфюми и лосиони, а също и като ароматизатори на домове и офисни пространства. Етеричните масла въздействат, като проникват в тялото по два начина – през носа и през кожата.

етерични масла

Как и какво лекуват ароматните етерични масла

Носът е силен сетивен орган, а обонянието е пряко свързано с лимбичната система на мозъка, която контролира емоциите, паметта и някои телесни функции.

Изследванията сочат, че ароматите и обонянието влияят върху паметта, настроението и реакции на тялото, като пулс, дишане, хормонални нива и реакции на стрес.

Силното ухание на етеричните масла подобрява настроението, релаксира и повишава енергийните нива.

Освен това етеричните масла се абсорбират от кожата и имат лечебно действие, след като бъдат абсорбирани в тялото.

Евкалиптовото масло, отдавна използвано за лечение на кашлица и настинка, може да се втрие в гърдите, за да преустанови натрупването на слуз в дробовете.

Някои етерични масла, като това от чаеното дърво, лавандулата и мащерката, съдържат естествени антисептици. Тези масла могат да се прилагат върху порязвания, изгаряния или рани за дезинфекция и ускоряване на зарастването.

Тъй като етеричните масла са силни и концентрирани, те трябва да се разреждат с основни масла (масла-носители), преди да бъдат втрити в тялото.

Едни от най-предпочитаните основни масла са масло от бадем, жожоба, гроздови семки, слънчоглед или сусам. Минералните масла не се препоръчват за основни.

Етеричните се разтварят до получаването на 1 до 3% разтвор на основно масло, което означава от една до три капки етерично масло на чаена лъжичка основно.

За по-големи количества от 100 мл основно масло се добавят от 20 до 60 капки етерично масло.

Само няколко от етеричните масла могат да бъдат втривани направо в кожата без разреждане.

Това са масло от лавандула, от чаено дърво, от евкалипт и от индрише. Хората с чувствителна кожа, обаче трябва да използват и тях предпазливо.

Възможни са алергични реакции към етеричните масла. Хора с чувствителна кожа и с алергии трябва да си направят прост кожен тест преди употребата им.

За целта една капка етерично масло се добавя към чаена лъжичка основно масло. След това малка част от разтвора се втрива на чувствително място по кожата. Подходяща е например меката долна част на ръката или зад ухото.

Ако след 24 часа не се е появило дразнене, това означава, че тестваният не е алергичен към съответното етерично масло.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*