Home / За жената / Детето / Най-важният здравен урок, който трябва да дадете на детето си

Най-важният здравен урок, който трябва да дадете на детето си

Децата се учат от нас, не само чрез думи и обяснения, но преди всичко с пример. Те са огледала на поведението на възрастните, затова, ако искате да създадете навици за здравословно хранене в детето, трябва самите вие да водите здравословен начин на живот и това да ви харесва.

Възпитанието на малчуганите в здравословен начин на хранене е един от най-полезните навици да грижа за здравето в дългосрочна перспектива. Колкото по-рано научите най-малките членове на семейството да се хранят здравословно, толкова по-лесно ще избегнете натрупването на излишни килограми при детето, които носят риск от увреждане на здравето. Хранете се пълноценно, балансирано и правилно и ще осигурите най-добрите условия за развитие и растеж на подрастващите членове на семейството. Създадените навици за здравословно хранене в ранна детска възраст остават за цял живот. Детето ще се научи как да избира и приготвя храната си, как да съчетава продуктите и истински ще се наслаждава на храната.

Здравословни навици у дететоНякои от най-важните страни на здравословното хранене е премереното количество порция, с цел избягване на преяждането. Много важно е да се поддържа балансът на различните видове храни. Нито една група храни не бива да отсъства от детското меню. 

При изборът на балансирано меню е изключително важно да се съобразите с организма, потребностите и възрастта на  детето. Например, ако малчуганите имат склонност за натрупване на наднормено тегло, количеството мазнини трябва да се намали, но не да се изключи напълно от менюто. Посъветвайте се със специалисти диетолози, които ще ви изготвят здравословно и пълноценно меню. Някои полезни съвети,които може да приложите са :

 – избирайте ниско маслени млечни продукти в диетата, вместо пълномаслените
 – пилешкото месо е желателно да се консумира без кожата
 – консумирайте само чисти меса и филета, без тлъстини
 – консумирайте само пълнозърнестите храни

Един от силно нарастващите и сериозни проблеми, свързани с нездравословното хранене на детето е прекалената консумация на подсладени напитки и изделия. Големите количества захар в младия организъм водят до натрупване на наднормено тегло, увеличават риска от диабет, отразяват се на растежа и развитието на детето и нарушава баланса в организма. Полезен навик, който може да създадете в храненето на най-младите членове на семейството е консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци.

За да мотивирате малчуганите да хапват плодове и зеленчуци вместо сладкиши ш тестени изделия може да приложите креативни подходи във формата на игри. Идеята е да създадете положителна асоциация на детето с полезните храни.

http://youtu.be/gXjE68-_jBs

Консумацията на сол и мазни храни при децата също може да доведе до наднормено тегло и да се отрази неблагоприятно върху здравето на детето. Тестени закуски, чипсове и т.нар. бързи закуски се харесват от децата, но водят до натрупване на наднормено тегло и значително завишават рисковете от болести, като диабет и увреждане на вътрешните органи. Изпробвайте съветите на специалисти за възпитание на здравословен начин на хранене в най-ранна възраст:

  – не оставяйте детето да гладува. Не прилагайте силно ограничаваща диета на малчуганите.

  – не използвайте храната като наказание или награда – наказанието, свързано с храна предизвиква безпокойство в детето и страх, че то няма да получи храна. Това може да доведе до често преяждане, подсъзнателно предизвикано от страх, че храната няма да е достатъчна. Много родители допускат грешката да използват най-любимите, но не-полезни храни за детето като награда в различни ситуации – например, сандвичи и пица, шоколад и сладолед. По този начин в детето се създава положителна асоциация с тези храни и в по-зряла възраст, то много трудно би се контролирало да не консумира тези храни в големи количества.

 – ограничете храненето пред телевизора. Създайте традицията за хранене само на масата и без допълнителни разсейващи фактори.

 – хранете се често и включете детето в пазаруването и приготвянето на храната.

 – създайте навик за пиене на повече вода от цялото семейство.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*