Home / За жената / Детето / Как да мотивираме детето да научава нови и полезни неща?

Как да мотивираме детето да научава нови и полезни неща?

Как да мотивираме детето да учи? Любопитството и желанието за знание и опознаване на света са неизменна част от детството. Научаването на нови неща и усвояването на нови умения е част от пълноценното развитие и здраве на детето. В ранна детска възраст ученето се състои в  развиването на талантите на малчуганите, насърчавано от родителите. Когато започне училище, малчуганът постепенно привиква към начинът, по който се учи в класната стая и се подготвят домашните вкъщи.

 Понякога децата не са мотивирани да учат по всички предмети, които се изискват в училище. Какво могат да направят родителите, за да мотивират рожбата си да учи?

1. Запълнете света на детето с четене – например, четете приказки заедно с кака и батко, на по-малкото братче или сестриче, установете си семейно време за четене, или за обща книга за детето, или просто тих момент от деня, в който всеки чете книга, която му е интересна. Направете книгите част от вашия дом, дори от декора. Създайте усещането, че книгата е нещо ценно, интересно и забавно.

2. Окуражавайте детето да споделя своите интереси за занимания извън училище. Обсъждайте често какво му харесва, как се чувства, когато рисува, пее, спортува или танцува. Вземете заедно решение за допълнителните извън класни занимания. Детето трябва да се чувства като важен член на семейството и да знае, че неговото мнение също влияе при взимането на решения. 

Как да мотивираме детето си?3. Покажете интерес и ентусиазъм към интересите на детето и го окуражете да се занимава по-усърдно с това, което харесва. Включете се, като намерите подходящи материали, книги, кръжоци и групи, които биха се харесали на детето. 

4. Включете детето в занимателни игри за учене. Съществуват много игри, с които то учи по различен начин и в най-удобният за него/нея стил. Много от игрите за учене включват визуални техники, упражнения за слушане, креативни подходи и други. Когато ученето е под формата на игра, то стимулира любопитството и ентусиазма на малчуганите.

5. Покажете му какво вие учите с ентусиазъм или интересите ви, когато сте били на неговата възраст. Разкажете на детето за вашия начин на учене, от писане на домашни, до работа в градината, до учене в интернет.

6. Не поставяйте най-голям фокус върху оценките. Говорете си често с детето затова, което учи в училище. Обсъждайте заедно, без да създавате усещането за разпит или изпитване. Разговаряйте с учителите за съвети как може да помогнете на малчуганът да учи по-добре. 

Мотивирайте детето си7. Помагайте на детето да се справя с крайните срокове в училище навреме, без напрежение и припряност. Колкото по-добре се научи да бъде организирано детето, толкова по-уверено ще се чувства, че контролира учебния процес и ще бъде мотивиран да учи. Важно е децата да не се чувстват притеснени и стресирани от крайните срокове, а да се научат да се справят навреме с поставените задачи.

8. Въведете окуражаващи награди за постигнатите резултати и празнувайте всеки успех.

9. Избягвайте наказанията, когато детето не е било достатъчно усърдно в ученето. Използвайте окуражаващи техники, за да го мотивирате да учи и да създадете положителна нагласа и асоциация към четенето и заниманията в клас.

10. Бъдете креативни  като включвате ученето в ежедневни дейности, като гледане на интересни образователни филми, включване на детето в готвене, градинарство, помагане вкъщи, разходки и т.н. за да го стимулирате да задава въпрос и да опознава света. 

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*