Home / Йога / Пози / Какви са предимствата на поза Кобра (Bhurjangasana) в йога?

Какви са предимствата на поза Кобра (Bhurjangasana) в йога?

Йогата спомага не само за духовното състояние на човека, но и физическото, а още по-интересен е фактът, че с йога е възможно да се оформят различни части на тялото. За стегнато дупе препоръчваме поза “Кобра“.

За стегнат ханш е препоръчително да се изпълнява поза “Кобра“. Тази поза имитира движенията на кобра, а въздействието върху организъма е разнопосочно: стабилизира нервната система, регулира функцията на надбъбречните жлези, укрепва коремните мускули, укрепва гръбнака, гръбните мускули, подобрява стойката.  Позата “Кобра“ е изключително полезна за жените, поради своето положително въздействие върху функцията на яйчниците, стимулира матката, спомага при липса на менструация, както и облекчава болезнената менструация. 

Как се прави поза “Кобра“ (Bhurjangasana)?

Поза кобра  (Bhurjangasana)1. Легнете по корем.

2. Краката трябва да бъдат събрани един до друг.

3. Вдишайте и започнете да повдигате торса на горе и назад, като се започне от брадичката, главата. През това време, свийте ръцете и наместете дланите си в удобна позиция,  така че когато изправите торса да имате здрава опора. Забележете, дланите трябва да бъдат разположени на пода срещу гърдите.

4. Без да повдигате бедрата си, бавно извийте гръбнака (като срамната кост да опира в пода и цялото тяло от кръста до пръстите на краката трябва да е прилепнало към пода). Задръжте дишането си за секунди, издишайте бавно и така 3 пъти, като държите главата си изтегната назад.

5. Бавно върнете тялото си в изходна позиция, издишайте бавно и отпуснете главата, гърдите и мускулите на цялото тяло. Издишайте.

При изпълнение на позата не трябва да напрягате тялото си, а раменете трябва да бъдат отпуснати максимално. Движенията за поза “Кобра“  се повтарят от 4 до 8 пъти. 

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*