Home / Йога / Пози / Поза „Свещ“ в йога – Sarvangasana

Поза „Свещ“ в йога – Sarvangasana

Преди да започнете да правите поза “Свещ“ е необходимо да сте наясно, дали сте имали: кръвно налягане извън норма, отделена ретина, глаукома, хронично заболяване на щитовидната жлеза, травма на главата, рамото или врата, ако поне едното е вашият случай, то задължително се консултирате с вашия инструктор по йога.

Поза “Свещ“ е изключително полезна за изправянето на стойката, подобряване на кръвообръщението. При тази поза кръвопотокът се засилва към тилната област през гръбначната артерия, благодарение на което се стимулират и подобряват функциите на всички системи в организъма. Поза “Свещ“ е перфектна профилактика за разширени вени, както и при нарушения в мозъчната дейност и кръвообръщение. Основното достойнство на поза “Свещ“ – Sarvangasana е подобряването на функцията на сърдечния мускул.
 
Как се прави поза "Свещ" – Sarvangasana
    Легнете по гръб. Повдигнете краката, бедрата и гърба с едно движение, така че да се изправите на раменете си, като си помагате с ръцете, подпирайки гърба.
   Преместете лактите си в близост един до друг и предвижете ръцете към лопатките. През цялото време краката и гръбначния стълб дръжте изправени, като притискате лактите към пода, а ръцете на гърба. Не забравяйте, че тежестта на тялото трябва да пада изцяло на горната част на ръцете и раменете ви, а не върху врата и главата.
    Краката дръжте изпънати, като повдигнете по-високо петите си, сякаш се стремите да оставите отпечатъка от тях на тавана. Стремете се палците на краката да бъдат над носа, след което протегнете пръстите на краката нагоре. Дишайте дълбоко. Важно е да обърнете внимание на врата, в никакъв случай не го притискайте към пода – дръжте го стегнат и с усещане за леко присвиване на вратните мускули. През това време брадичката трябва да е притисната към гръдната кост, но ако усетите напрежение в областта на врата, веднага излезте от позата.
     Дишайте дълбоко, като останете в поза “Свещ“ около 60 секунди най-много.
   За да излезете от позата “Свещ“ е необходимо да наведете колената си към челото, след което да поставите дланите си на пода и без да повдигате главата, бавно да отпуснете гръбнака надолу – прешлен по прешлен. Поставете краката си на пода и останете в това легнало положение поне 60 секунди в напълно отпуснато състояние.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*