Home / Хранене / Хранителни добавки / Хранителни добавки – какво представляват

Хранителни добавки – какво представляват

Хранителни добавки включват витамини, минерали, билки, спортни добавки и производните им продукти, които са с висока хранителна стойност. Някои от тях можете да добавите към диетата си, за да укрепите имунната система и да си набавите повече енергия. Други, за да намалите риска от заболявания, свързани с възрастта, за да стимулирате по-бързото си възстановяване след боледуване или за да подобрите резултатите от спорта, който практикувате

Хранителните добавки - полезни или вредни? Витамини
Витамините са микроелементи, или вещества, които тялото използва в малки количества, в сравнение с протеините, мазнините и въглехидратите. Обикновено организмът си набавя витамини чрез храната, но когато тя е преварена или обработена неправилно, количеството им силно намалява. Тялото се нуждае от витамини, за да поддържат основните си биохимични функции и натрупаните дефицити, с времето, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. В случай, че не можете да си ги набавите чрез храната, вашият лекар ще ви препоръча да пиете допълнително витамини.
 
Минерали
Те са микроелементи със съществено значение за правилното функциониране на организма. Желязото например повишава притока на кислород в кръвта, от което тя става по-богата на хранителни вещества. Доказано е, че този минерал регулира стреса и предотвратява депресията. Затова, ако не успявате да си го набавите с храната, най-вероятно ще са ви необходими хранителни добавки.
 
Билки
Билковите добавки могат да допълнят диетата и да подобрят общото ви здравословно състояние или да се приемат с конкретна лечебна цел. Жен-шен например се използва за подсилване на общото здравословно състояние, докато ехинацея се прилага при настинки и инфекции.
 
Хранителни добавки за спортисти
Някои от тях са с високо съдържание на протеини и микроелементи, други съдържат хранителни вещества, които подпомагат обмяната на веществата, енергията и възстановителните сили на спортиста. На пазара се предлагат множество видове хранителни добавки.
Въпреки че не спадат към лекарствата и не подлежат на толкова строго регулиране, съветваме ви да внимавате с приема им и вииаги да се консултирате с лекар.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*