Home / Хранене / Хранителни добавки / Хранителните добавки – вредни или не

Хранителните добавки – вредни или не

Хранителните добавки се предлагат най-често под формата на капсули и таблетки. Обикновено са натурални, съдържат само естествени съставки и хората ги пият, когато организмът им страда от недостиг на определени хранителни вещества – минерали, витамини, протеини. Спортуващите активно, ги използват редовно, защото почти всички хранителни добавки помагат за ускоряването на метаболизма, бързата препработка на хранителните вещества в енергия и изгарянето на мазнини.

Хранителните добавки полезни ли са?Има ли хранителни добавки, които могат да ми навредят?
 
От една страна, тъй като са създадени от естествени растителни и животински съставки, добавките не могат да ви навредят. От друга, всичко, което не се използва с мярка, носи вреда.
Забележете какво е името им – „хранителни добавки” – и запомнете, че те не могат да заместят изцяло части от ежедневното ви меню. Използват се само в случаите, в които организмът не може да се справи с натрупаните липси на определено вещество. Тези липси обикновено водят до отпадналост, апатия или до далеч по-сериозни здравословни проблеми.
Стремете се към балансирано меню, в което са включени плодове, зеленчуци, риба, червено месо и има по-малко тестени изделия. Обърнете специално внимание на зеленолистните зеленчуци и не прекалявайте със сладкишите. Откажете цигарите или ги намалете доколкото ви е възможно и пийте много течности (не, газираните напитки и алкохолът не се броят). В такъв случай едва ли ще ви се наложи да пиете хранителни добавки.
Ако целта ви е да отслабвате с тяхна помощ, също не се надявайте на особен успех. Това не са вълшебни хапчета. Ще трябва да ги комбинирате с редовни физически упражнения и специално меню (всъщност, ако спортувате редвно и се храните умерено, ще се убедите, че можете да отслабнете чудесно и без хранителни добавки).
Независимо колко безвредни и полезни ви изглеждат, не използвайте хранителни добавки на своя глава. Консултирайте се с лекаря си. Нека той прецени от какви всъщност имате нужда, в какви дози и колко дълго трябва да ги пиете.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*