Home / Йога / Упражнения / Дишайте правилно със Сахаджа йога

Дишайте правилно със Сахаджа йога

Дихателно упражнение № 1
Легнете по гръб на пода, съберете петите, отпуснете ръцете на пода по дължина на тялото с дланите нагоре, но с малко разстояние от бедрата. С бавно вдишване вдигнете ръцете нагоре, като те трябва да бъдат напълно изпънати във въздуха. След това бавно ги положете над главата си на пода. Издишайте бавно и върнете ръцете си в изходната позиция. Това дихателно упражнение се повтаря в течение на 1 минута. След това, в същата изходна позиция с ръце на пода, вдишайте и повдигнете нагоре десния крак и с бавно издишване върнете крака в изходната позиция. Същото нещо направете и с левия крак. Сменяйте краката и задължително контролирайте реда на вдишванията и издишвания. Повтаряйте движенията в течение на 1 минута.
След като приключите дихателното упражнение, останете около 30 секунди в пълен покой на пода, в изходната позиция със събрани пети.
 
Ефект от упражнението:
Това дихателно упражнение укрепва и развива белите дробове и сърцето, а също ставите на ръцете и краката. Упражнението също така служи за профилактика срещу настинки, бронхити, предотвратява кашлицата.
 
Дихателно упражнение № 2
Седнете в удобна медитативна поза, например в поза “Лотос“ или се изправете в напълно изправена и изпъната позиция. Бавно вдишвайте през носа дълбоко, докато напълните с въздух пълния обем на белите дробове, като дишате с гърдите и корема едновременно, след което бавно издишайте през устата. Повторете дихателното упражнение неколкократно в течение на 2-3 минути. При издишване, контролирайте въздухът да излиза равномерно.
 
Ефект от упражнението:
Спомага за подобряване на функционалността на белите дробове, способства за стягането на стомаха и черния дроб, изкарва отрицателната енергия, а заедно с нея токсините. Упражнението има и антиалергични свойства.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*