Home / Йога / Упражнения / Какви са ползите от йогата за душевното и физическото здраве?

Какви са ползите от йогата за душевното и физическото здраве?

Чудите се дали да се запишете на йога или да продължите да лентяйствайте? Запишете се! Това ще се отрази благотворно и на физическото и на душевното ви здраве. Какви точно са ползите?

 
Знаете ли какви са ползите от йога?Силно и гъвкаво тяло 
С практикуването йога тялото ви става все по-силно и гъвкаво – за да държите и балансирате в йога пози (асани) вие натоварвате всичките си мускули, стави и сухожилия. Има специални упражнения за укрепване на краката, ръцете, рамената, корема, долната част на гърба. Всеки, който има артритни или ревматични проблеми, ще усети значително облекчение и подобрение малко след като започне да практикува йога.
 
Лекарите често препоръчват йога при травми от прекомерно натоварване на колената, гърба, прасците. Практикуването на различни асани е особено полезно за жените преди менопаузата. Това намалява риска от остеопороза и изтъняване на костите.
 
Здраво сърце
Когато правите асани, кръвта тече равномерно по цялото ви тяло. Някои видове йога понижават кръвното налягане и сърдечната честота и се препоръчват за хипертоници. Има хора, практикуващи активно йога, които твърдят, че благодарение на това холестеролът им се понижава.
 
Елиминира дребните ежедневни неразположения
Равномерното циркулиране на кръв и кислород намалява риска от главоболие или мигрена. Практикуването на йога засилва имунната ви система и повишава възстановителните способности на тялото. Някои по-енергични форми на йога помагат за нормализиране на килограмите.
Йогата подобрява съня ви и ви кара да се чувствате жизнени и енергични през целия ден. Всякакво чувство за слабост или виене на свят просто изчезват.
 
Добро психическо здраве
Благодарение на някои йога упражнения можете да контролирате дишането си, а следователно да се контролирате по-добре в стресови ситуации. Йогата намалява тревожността и стреса и ви помага да повишите концентрацията си.
Специалистите я препоръчват при състояния на тревожност и депресия, както и при чести смени на настроението. Към всички тези ползи добавете факта, че ще се срещнете с много нови и интересни хора и ще отделяте поне два пъти седмично време само за себе си и собствените си мисли. Решихте да се запишете, нали?

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*