Home / Хранене / Дарове от природата / Бадеми лешници и орехи – за какво помагат тези ядки?

Бадеми лешници и орехи – за какво помагат тези ядки?

Защо трябва да консумираме често ядки

Още при споменаването на „ядки” си представяме купичка с вкусни солени или захаросани бадеми, лешници, фъстъци, които хапваме докато си пием питието.

Дали обаче ядките са просто вкусни дарове на природата, които си хапваме с удоволствие?

Дали техния прием е полезен за нас?

До скоро не бях се замисляла за това – за мен бяха просто вкусна добавка към торти и сладкиши и нищо повече.

Оказа се обаче, че ядките са изключително полезни за човешкия организъм.

Вижте здравословните ползи от приема на ядки:

Установено е, че при хората, които приемат по около 100 гр. ядки (бадеми, орехи, лешници, фъстъци и т. н.) седмично, заболеваемостта от сърдечно-съдови болести е в пъти по-ниска в сравнение с хората, които не обичат ядки.

 ядки

Яжте редовно ядки

Бадемите са едни от най-полезните ядки за нашето здраве. Те имат, не само изключително приятен вкус и са любимо лакомство на малки и големи.

Те понижават нивата на вредния холестерол, подобряват храносмилането и могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Лешниците са любимите ядки на диетолозите, тъй като в тях почти не се съдържат въглехидрати. Те могат да се ядат дори и при най-строг хранителен режим.

Освен това тези дарове на природата помагат при диабет, умора, възпаление на вените. Маслото от лешници лекува хроничен бронхит и действа благотворно на нервите.

Фъстъците са ядките, които най-често употребяваме.

Те пък са богати на фолиева киселина, която спомага за обновяването на клетките.

Тези толкова вкусни дарове на природата действат благотворно върху паметта и вниманието, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, спомагат за правилното функциониране на нервната система, черния дроб и други.

Орехите пък по съдържание на витамин С дори надминават някой цитрусови плодове, помагат за укрепването на мускулите, имат антибактериално и противовъзпалително действие.

Консумацията на ядки е изключително полезна. Какво трябва да знаете за всички тях – желателно е за максимален резултат всичките да са сурови. Така извличате максимума от тях и няма загуба на полезни вещества в процесите печене или пържене.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*