Home / Йога / Пози / Поза “Главоколянна“ (Paschtimottanasana) в йога

Поза “Главоколянна“ (Paschtimottanasana) в йога

Поза “Главоколянна“ оказва благоприятно въздействие върху всичките вътрешни органи в човешкото тяло, тонизира нервната и хормоналната системи, подобрява перисталтиката на червата, заздравява гръбначния стълб, кръстната и лумбалната зони. Укрепва сексуалната енергия – простата, яйчниците и матката, облекчава състоянието при ишиас, стимулира лимфното обръщение.

Асана "Главоколянна" в йогатаПоза “Главоколянна“ отговаря за сексуалната енергия именно затова я наричат Paschtimottanasana. Тази асана е изключително подходяща за освобождаване от блокажи на психоенергийно и физическо ниво. Изтегля гръбнака, подобрява стойката и облекчава лумбално-прешленни оплаквания (под наблюдение на специалист).
Как се прави поза “Главоколянна“ (Paschtimottanasana)?
– Легнете по гръб, като се отпуснете и дишате бавно. Вдишайте бавно и вдигнете ръцете над главата, като задържате въздуха и държите тялото си изпънато. След това постепенно се изправете в седнало положение, като през това време издишвате бавно.
– В седналото положение изправете гръбнака, а краката дръжте изпънати един до друг, като пръстите на краката ви да сочат към тавана. Започнете да навеждате торса си напред, като се стараете да не сгъвате колената.
– След като главата ви стигне положението над коленете, с пръстите на ръцете обхванете палците на краката, като лактите трябва да се допрат в пода. Гръбнакът да бъде максимално изправен, като торса лежи върху изпънатите напред крака. Опрете чело в колената. Останете така няколко минути (от 1 до 3).
– След това, бавно и спокойно върнете тялото си в изходната позиция. Дишайте бавно и спокойно. Съсредоточете енергията си в зоната на кръста и места, в които се усеща напрежение. Поза “Главоколянна“, както и всички асани не се препоръчват на хора с възпалителни процеси от всякакъв характер – увеличен черен дроб, далак, възпален колит, гастрит, дискова херния, артрит и подобни. Не се препоръчва и на сърдечно болни.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*