Home / Любопитно / Чай / Зелен чай – какво не знаете за него

Зелен чай – какво не знаете за него

Каква е основната разлика между черен и зелен чай и кой е за предпочитане?

Коя е първата ви мисъл щом се заговори за зелен чай?

Честно казано, аз се сещам веднага за две неща – че е вкусен, ароматен и че се използва за отслабване.

Но дали това са единствените му полезни свойства или не, вие как мислите?

Всъщност зеления чай е напитка, която се употребява от древни времена и за която напитка се смята, че е еликсир на дълголетието и здравето.

За негова родина се счита Китай, но и до днес се водят спорове дали пък Япония не е неговата първа родина.

Няма значение от къде се е появил, по-важното е, че този чай е наистина уникален както по своя вкус и аромат, така и с лечебните си свойства, които притежава.

Интересното е, че от зелените чаени листа се получават два вида чай-зелен и черен. Разликата между двата вида напитки е в технологията им на приготвяне.

Характерното при приготвянето на зеления чай е, че той не преминава през процес на ферментация както черния, а веднага след като се съберат чаените листа те се пържат, след което веднага се изсушават.

зелен чай

Какво не знаем за зеленият чай?

Този толкова популярен по цял свят чай е много мощен антиоксидант.

Количеството витамин С, което се съдържа в него е многократно по-голямо в сравнение с количество на витамин С съдържащо се в цитрусовите плодове.

В зеления чай се съдържа и 10 пъти по-голямо количество от витамин С в сравнение със съдържанието на витамина в черния чай, което го прави изключително добър стимулант на кръвообращението.

В тази вкусна напитка се съдържа и йод, който подпомага работата на ендокринната система, а това, че в състава му има и достатъчно количество флуор подпомага профилактиката на устната кухина.

Предотвратява лошия дъх, действа добре при заболявания на зъбите като намалява образуването на кариеси.

Редовният прием на зелен чай оказва благотворно влияние върху зрението, хипертонията, сърдечно-съдовата система и други.

За да има по–голям ефект е добре този чай да се пие чист, без захар и мляко. Ако не можете да го пиете по този начин в краен случай можете да му добавите малко мед.

Зеленият чай може да служи за приготвяне на лапи при ухапване от насекоми и раздразнена кожа. Листата на чая се нарязват и се сваряват за две-три минути.

След като се изстискат, те се поставят на болното място и се прави превръзка. Зеленият чай е също добър астрингент, а с помощта на натопена в чай кърпа или лапа можете да освежите уморените или подути очи.

Антибактериалното действие на зеления чай го прави подходящ за компреси при порезни рани и охлузвания.

Можем да приготвим бързо компрес, като натопим тампон в горещ чай, изцедим го и го държим върху раната. Когато компресът изстине, процедурата се повтаря.

Чаят може да стимулира отделянето на стомашна киселина и страдащите от язва е добре да избягват употребата му.

Тези, които приемат варфарин или лекарства за разреждане на кръвта, трябва първо да се консултират с лекар. Чаят може да противодейства на ефекта на тяхното лечение.

Бременни и кърмачки трябва да ограничат приеманото количество зелен чай поради съдържанието на кофеин. Кофеинът може да премине в млякото на майката и да причини смущения в съня на бебето.

Съществува безкофеинов зелен чай с минимално съдържание на кофеин – по-малко от 5 мг. Жените трябва да се посъветват с личния си лекар дали да приемат зелен чай по време на бременност или кърмене.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*