Home / Любопитно / Чай / Как да си направим качествен студен чай?

Как да си направим качествен студен чай?

В летните дни студения чай е една от предпочитаните напитки за малки и големи. Където и да отидете ще ви предложат разнообразие от тази студена напитка, но в по – голямата си част тя ще бъде промишлено приготвена. Ние ви предлагаме няколко лесни и бързи за изпълнение рецепти за приготовление на студен чай в домашни условия. Така от една страна ще спестите пари, а от друга страна можете да имате винаги в хладилника си ароматен, вкусен, пресен и напълно натурален студен чай.

Как да си направим студен чай в къщи?Най – добре би било да направите чай от билки, които сте си набрали сами. Изключително добра и тонизираща напитка за лятото е студения чай от мента и джинджифил. Ако не разбирате от билки, можете да закупите мента от пазара или от билковите аптеки, а джинджифил ще откриете във всеки голям хипермаркет. Сложете една – две супени лъжици от ментата и няколко тънки резенчета от джинджифила и ги запарете във вряла вода. След като престоят няколко минути прецедете водата и я оставете да се охлади на стайна температура. Добавете захар или плодов сок и оставете в хладилника да се охлади. Не забравяйте при поднасянето да украсите с резен лимон и да поставите няколко бучки лед в студения чай.

Студен чай от пакетчета – Този чай се приготвя изключително лесно. Нужни са ви само няколко пакетчета от любимия чай, които да запарите във вода за няколко минути. След това го прецедете и добавете захар или плодов сок. Можете в чая да добавите парченца плодове ( праскова, лимон и други), като това ще придаде на студения чай изключително специфичен и интересен вкус. Студеният чай се поднася във високи охладени чаши и натрошен лед.
 
Студен черен чай – За приготвянето на студения черен чай ще са ви необходими 2 – 3 супени лъжици черен чай, 1 литър вода, захар и лимон. С половината от водата чая се запарва по познатата ви вече технология, а останалата половина от водата се смесва със захарта. След като чая се запари ( 5 – 8 мин.) се добавя към сладката вода. Прецежда се и се поставя в хладилника да се охлади. Поднася се с парченца портокал, лимон и достатъчно количество лед.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*