Home / Йога / Въздушна йога / Въздушна йога – какво е това?

Въздушна йога – какво е това?

Според йога ученията гръбначният стълб е стълбът на живота и човек трябва да полага специални грижи за него. Практикуващите йога вярват, че ще имат здраве и дълголетие, докато той е гъвкав и здрав.
Това е и една от основните цели на въздушната йога. Тя се практикува с помощта на люлка, в която човек седи, върти се и се люлее и може да изпълнява и най-сложните асани с лекота. Отстрани на люлката има странични ленти и ръкохватки, на които практикуващият йога се подпира, за да изтегли тялото си или да се задържи в определена поза.

Основното при изпълнението на асаните от въздушна йога е, че гръбначният стълб не изнася товара на тялото. То се поема от люлката и се смята, че тялото и движенията на човека са доста по-свободни отколкото обикновено. Това е и сърцевината на въздушната йога – да се постигне максимално ефективно приплъзване и разгъване без частите на гръбначния стълб да се износват и с времето да усещате все по-голяма болка и дискомфорт.

Много често при въздушна йога се практикуват обърнати пози. В йога люлката има възможност да се изпълняват подобни сложни упражнения. Някои от тях приличат на асани, които хората практикуват на земята, но във въздуха те се изпълняват с по-голяма лекота и почти никакво натоварване за гръбначния стълб.
Практикуването на въздушна йога се препоръчва за хората, които страдат от болки в гърба. При усвояването на различните асани гръбнакът се разтяга, тонизират се гръбначните нерви и се подобрява състоянието на организма като цяло.
Ако сте решили да опитате, препоръчваме ви да потърсите добри специалисти, които се занимават с въздушна йога и ще поговорят с вас преди да преминете към усвояване на началните асани. Ако сте начинаещи, не правете позите в къщи сами, защото по-скоро можете да се контузите, отколкото да постигнете желания ефект на освобождаване.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*