Home / Йога / Въздушна йога / Люлката на живота – AirYoga (Въздушна йога)

Люлката на живота – AirYoga (Въздушна йога)

Какво е AirYoga (Въздушна йога) или Yoga Swing (Йога Люлката), както я наричат още?
В Йога средите е сравнително ново явление, разработено от американеца Кристофър Харисън преди няколко години. Наричат я въздушна йога, която все повече предизвиква интерес в целия свят. Истината обаче е, че въздушната йога всъщност е доста древна, но забравена от човечеството. Древното учение и до ден днешен е разпространено на Бали и в някои части на Азия, а от близо 5 години вече и в целия свят.

Може да се каже, че Кристофър Харисън възкреси тази йога забравена от човечеството. Въздушната йога или както още я наричат антигравитационна йога учи на здравословен начин на мислене, движение и живот. Според древното учение, всяка част от тялото е жизненоважна и трябва да се полагат необходими грижи за нея, а именно във вид на физически упражнения, но за да бъдат те максимално полезни –трябва да се извършват във въздуха. Например според AirYoga гръбнакът е “Стълб на живот“ и ако той се поддържа гъвкав и здрав, дълголетието е гарантирано. Истината е, че когато страда гръбнакът – страда цялото тяло. Въздушните упражнения осигуряват правилно функциониране на органите, които непосредствено са свързани с главата и мозъка чрез гръбначния стълб. Здрав гръбнак – здраво тяло! Как да постигнем това?
С редовни упражнения във въздуха, които спомагат за подобряване на физическото и психическото състояние. Трябва да се подчертае, че благодарение на тази въздушна гимнастика, се регулира правилната функция на вътрешните органи, подобрява се кръвооросяването, балансира се кръвното налягане, а тялото става по-пластично, гъвкаво и издържливо, както физически, така и психически.
Прочистват се белите дробове и се регулира правилното им функциониране. Да не забравяме, че диханието е живот! Въздушната йога помага за правилното дишане, благодарение на което всички останали вътрешни органи функционират правилно. Когато ние дишаме правилно, тялото ни работи също правилно – древна и вярна мъдрост.
Aнтигравитационната йога е полезна не само за физическо здраве, но и за психологическо – гарантира бодрост, свежест и добро настроение. Държим да подчертаем, че благодарение на въздушните упражнения се балансира потокът на вътрешната енергия в тялото, което способства за балансиране на психологическите настройки – рискът да се появи депресивно състояние се намалява значително. Човек практикуващ въздушна йога е значително по-гъвкав, бодър и спокоен. Упражненията във висящо положение успокояват нервната система, стабилизират мозъчната дейност и кръвоснабдяването, подобряват функциите на лимфната и кръвоносната система.
 
Какво представляват въздушните упражнения?
Упражненията се извършват във въздуха, с помощта на своеобразни хамаци, поради което се наричат въздушни упражнения. Тялото на човек се намира в хамака и се движи във въздуха, което намалява телесната тежест, а следователно натоварването върху ставите и гръбнака е сведено до минимум, за разлика от упражненията на земята. Както знаем, движението е живот за ставите, но не и когато са натоварени с тежест.
Обърнатите въздушни упражнения представляват физически упражнения във висящо положение с главата надолу. Именно по този начин се оросява с кръв мозъкът, горната част на белите дробове и други органи, което е невъзможно в обикновено изправено състояние на тялото. Както вече споменахме, въздушните упражнения се осъществяват в хамак, благодарение на който, тялото може да виси, огъва, усуква, люлее и изтегля. Особено е полезна за гръбнака въздушната тракция, която представлява изтегляне на гръбначния стълб по посока на неговата ос. Упражненията във въздуха спомагат за здрав и гъвкав гръбнак, следователно се намаляват и изчезват болките в него.
Въздушната йога е особено полезна за хора, практикуващи заседнал начин на живот и заседнали професии. Въздушната йога предоставя възможност на всеки практикуващ я, да лети и импровизира с движенията си във въздуха, което придава усещане за свобода и лекота. Именно тези усещания спомагат за подобряването на психологичното състояние, преборват лошото настроение и унинието. В хамака е възможно да се изпробват най-различни асани, а страничните ленти позволяват пълна свобода на движенията, което превръща тази своеобразна люлка в идеално място за релаксация и почивка. Ето защо Въздушната йога е люлка на живот.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*