Home / Хранене / Вегетарианство / Вегетарианството – за или против

Вегетарианството – за или против

Чудите се дали да не станете вегетарианец. Чували сте, че е полезно за здравето, смятате, че ще отслабнете и че организмът ви няма да изпитва никакви трудности, преработвайки храните, които консумирате, нали вече няма да ядете месо.Хората стават вегетарианци по различни причини, но рядко някоя от тях е свързана с отслабването.

Вегетарианство - полезно или не? Имате вътрешна съпротива да ядете месо; прекалявате с консумацията му и започвате да не се чувствате добре; не можете да навредите на друго живо същество – това са най-честите доводи в полза на вегетарианството. Ако човек има вътрешна потребност от него, никакви „за” или „против” нямат значение. Той просто ще мине на подобен режим на хранене.

Вегетарианството няма да ви помогне да отслабнете. И да, от една страна ще приемате повече плодове и зеленчуци, затова би трябвало да се чувствате по-здрави и по-добре. От друга страна, липсата на месо и понякога на млечни продукти, която не сте компенсирали с подходящи заместители, може да доведе до доста повече проблеми със здравето.
Освен това все още има места, извън дома ви, на които ще ви е трудно да хапнете каквото и да било. Когато ходите на гости, винаги трябва да предупреждавате домакините. Въобще, ако не искате да сте вегетарианец, защото такива са вътрешните ви убеждения, а само, за да отслабнете или да сте модерни, откажете се. Понякога неудобствата са големи, а рисковете за здравето ви същите, както и ако ядете месо.
Ако действате по вътрешна необходимост, неудобствата няма да ви правят впечатление, а и ще сте достатъчно съзнателни, че да търсите най-добрите начини да балансирате менюто си.
За да бъдете здрави и в добра форма, независимо дали сте вегетарианец или не, трябва да имате разнообрано и пълноценно меню. Да не прекалявате с вредните храни (в тях влиза не само месото), да пиете достатъчно течности и да се движите повече.
Затова, ако пред вас стои въпросът „да стана ли вегетарианец или не”, всъщност вече имате отговора.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*